Göteborgs-Posten

Nu avvecklas restriktio­nerna – alla deltagarta­k tas bort

- Markus Botsjö markus.botsjo@gp.se

På onsdag i nästa vecka släpps i princip alla dagens coronarest­riktioner. Alla deltagarta­k tas bort, men för ovaccinera­de gäller fortsatt rekommenda­tioner att undvika bland annat trängsel och folksamlin­gar. – Det är dags för svenska folket att få mötas igen på arenor, arbetsplat­ser och restaurang­er, säger Lena Hallengren.

Sedan tidigare är det planerat att flera restriktio­ner kommer hävas den 29 september.

Bland annat så tas deltagarta­ket bort på offentliga och privata sammankoms­ter och restaurang­er kommer inte behöva hålla sig till endast bordsserve­ring med någon gräns på sällskapen­s storlek.

Lena Hallengren inledde pressträff­en med att tacka välfärdspe­rsonalen för sitt arbete under pandemin och lovade samtidigt fler anställda till välfärden.

Hon framhävde Sveriges framsteg med vaccinerin­gen och tackade folket för de uppoffring­ar de gjort under pandemin.

– Det är dags för svenska folket att få mötas igen på arenor, arbetsplat­ser och restaurang­er, säger Lena Hallengren.

Covid-19 lagen och serverings­lagen kommer gälla fram till slutet av januari 2022 för att snabbt kunna införa tillfällig­a restriktio­ner om det skulle behövas. Krav på vaccinatio­nsbevis kommer inte införas för större evenemang eller på restaurang­er när restriktio­nerna tas bort nästa vecka.

– Men för regeringen är det viktigt att förslaget om vaccinatio­nsbevisen finns kvar som en möjlighet om vi skulle hamna i ett sämre läge där restriktio­ner blir aktuella igen, säger Kultur- och demokratim­inister Amanda Lind.

Ovaccinera­de bör undvika nära kontakt med personer över 70 år och personer i riskgrupp samt undvika trängsel och större evenemang även när restriktio­nerna upphör, meddelar Lena Hallengren.

– Det behövs fler insatser för att göra vaccintäck­ningen ännu högre och mer jämlik. Vi vill inte ha några vita fläckar på vaccinatio­nskartan i Sverige, säger hon.

Johan Carlsson höjer ett varningens finger om att pandemin inte är över.

– På grund av den ojämna vaccinatio­nstäckning­en kommer vi se utbrott i områden med lägre vaccinatio­nsgrad och en del ovaccinera­de kommer att bli allvarligt sjuka. Covid-19 kommer finnas hos oss länge så uppmaninge­n är: vänta inte utan gå och vaccinera dig.

 ?? Bild: Anders Wiklund ?? Socialmini­ster Lena Hallengren (S) informerad­e på torsdagen om regeringen­s plan för att avveckla restriktio­nerna.
Bild: Anders Wiklund Socialmini­ster Lena Hallengren (S) informerad­e på torsdagen om regeringen­s plan för att avveckla restriktio­nerna.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden