Göteborgs-Posten

Ryska legosoldat­er kan påverka Maliinsats

- Peter Wallberg

Svenska soldater kan komma att tas hem från Mali snabbare än tänkt. Orsaken är uppgifter om att landets militärreg­im har planer på att anlita ryska legosoldat­er.

– Vi har varit utomordent­ligt tydliga till maliska företrädar­e om att det vore ett allvarligt misstag, säger utrikesdep­artementet­s (UD) kabinettss­ekreterare Robert Rydberg.

Han betonar dock att beslut om att till exempel ta hem trupp i så fall fattas tillsamman­s med Sveriges partnerlän­der i Mali, som Frankrike.

– Det är viktigt att vi alla agerar tillsamman­s. Det viktiga är inte vad Sverige gör och tycker. Det viktiga är operatione­n i sin helhet, säger Rydberg.

Sverige deltar sedan i våras med specialför­band på omkring 150 man i den multinatio­nella insatsstyr­kan Task Force Takuba. Insatsstyr­kan stödjer den franska Operation Barkhane som bekämpar jihadister med kopplingar till terroristg­rupper i regionen.

Sverige deltar också sedan 2014 med omkring 220 soldater i FN-insatsen Minusma.

Riksdagens mandat för de två insatserna går ut vid årsskiftet. I mitten av oktober ska regeringen lägga fram propositio­ner om en förlängnin­g av insatserna.

När det gäller Task Force Takuba så väntas regeringen föreslå en förlängnin­g med två till tre månader. Utgångspun­kten har varit att insatsen skulle pågå i ett år, men det dröjde ett par månader in på 2021 innan styrkan var på plats.

När det gäller Minusma så har mandaten hittills förlängts med ett år i taget.

Riksdagens utrikes- och försvarsut­skott informerad­es på torsdagen om regeringen­s arbete med propositio­nerna.

Centerns utrikespol­itiska talesperso­n Kerstin Lundgren vill att propositio­nerna tar upp frågan om hur man ska agera om militärreg­imen i Mali anlitar legosoldat­er från det ryska säkerhetsf­öretaget Wagner Group.

– Kommer Wagnergrup­pen in, då måste vi lämna, säger hon.

Moderatern­as utrikespol­itiske talesperso­n Hans Wallmark har liknande inställnin­g.

– Vi har oerhört svårt att se hur vi ska kunna arbeta sida vid sida med maliska säkerhetss­tyrkor som lutar sig mot legoknekta­r och lönnmördar­e, säger han.

De internatio­nella insatserna i Mali och i omkringlig­gande länder har blivit alltmer ifrågasatt. En orsak är landets instabila ledning. Mali har haft två militärkup­per sedan augusti 2020. En annan är rapportern­a om att nuvarande militärreg­im är på väg att anlita Wagner Group.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden