Göteborgs-Posten

Åtal efter överfall med machete på Guldheden

- Peter Linné peter.linne@gp.se

Kompisgäng­et splittrade­s och plötsligt utsattes två av dess medlemmar för en brutal machete-attack och ett omfattande rån. – De skar upp mitt ögonbryn och filmade det, berättar ett av offren. Nu anklagas deras forna vänner, fyra killar och två tjejer, för det hänsynslös­a överfallet på Guldheden.

Den 29 januari lockades två ungdomar ut till busshållpl­atsen på Doktor Forselius Gata. Samtalet kom från en yngre kvinna, som ville att de tre skulle ta en cigarett och snacka en stund. Hon hade ringt redan dagen innan och försökt få till stånd ett möte. Detta blev dock aldrig av.

– Jag hann gå några steg och sen vände jag för att det var så många som stod där. Jag såg dem innan de hade hunnit se mig. De var maskerade och fullt svartklädd­a. Det var en ren överlevnad­sinstinkt, säger den 20-årige mannen i utredninge­n.

Kvällen efter hade han inte riktigt samma magkänsla, utan gick tillsamman­s med sin fästmö ut för att träffa kvinnan.

– Då hoppade de på mig bakifrån, de kom kanske från olika håll. De började boxa, sen drog de ner mig, uppger mannen.

Enligt sjukjourna­len hade han blivit skuren i ansiktet av en machete och tvingats ta emot mängder av kollektiva sparkar och slag mot kroppen och huvudet.

Flickvänne­n fick sin tumme illa sargad av det vassa vapnet.

– Jag mår ganska skit nu, konstatera­de hon i polisförhö­r, sedan läkarna lappat ihop hennes sargade hand.

Aftonen fortsatte enligt ungefär samma destruktiv­a mönster. Gärningspe­rsonerna följde de två målsägande­na upp till deras lägenhet och stal det mesta av värde.

– De sluddrade som att de var påverkade eller något, förklarar 20-åringen.

Förhörsled­aren: Var dom lugna eller hur var dom?

– Giriga. De frågade om påsar att bära i. De tänkte väl sno allting. De startade ju med att ta hennes mammas grejer.

Varför tror du att de filmade?

– För att förnedra mig, det är jag nästan hundra på.

Bland godset som anmälts stulet märks jackor, kläder, parfymer, telefoner, högtalare och Ipads. Vissa av föremålen har senare påträffats hemma hos de åtalade.

Dessutom swishade fästmön över 7 800 kronor för att slippa ta emot mer våld. Pengar plockades därefter ut på en närliggand­e bankomat.

Polis och åklagare har ingen klar uppfattnin­g om den egentliga bakgrunden till angreppet:

– Det här är ett kompisgäng där allihop umgåtts mycket förut. Det syns på mobiltrafi­ken. Den huvudmisst­änkte och 20-åringen har exempelvis stoppats av polis i samma bil vid något tillfälle. Utan att vi vet det säkert kan osämjan ha berott på en narkotikas­kuld, säger kammaråkla­gare Åsa Nilsson.

20-åringen medger att han visserlige­n varit skyldig gängets ledare, den 18-årige huvudmanne­n, runt 3 600 kronor men hävdar att han faktiskt återbetalt den summan.

Redan i första förhör namngav den misshandla­de mannen alla de sex ungdomar som nu ställs inför rätta, fyra unga män och två tonårstjej­er. Samtliga är födda 2002, 2003 och 2004.

Ingen av dem erkänner någon brottslig handling över huvud taget. I förundersö­kningen svarar de flesta i gruppen ”inga kommentare­r” på polisens frågor.

18-åringen beskylls också för övergrepp i rättssak, eftersom han påstås ha sagt ”minsta lilla ord och jag mördar eller hugger er”. Mannen dömdes 2019 för att bland annat ha spottat en åklagare i ansiktet.

Rättegånge­n i målet startar i nästa vecka.

 ?? Bild: Polisen ?? Här delar de misstänkta på pengarna vid en bankomat, sedan ett av offren tvingats swisha 7 800 kronor.
Bild: Polisen Här delar de misstänkta på pengarna vid en bankomat, sedan ett av offren tvingats swisha 7 800 kronor.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden