Göteborgs-Posten

Politiker hoppar av efter att Henrik Munck uteslutits

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Det interna missnöjet i Demokrater­na är stort efter att kommunalrå­det Henrik Munck blev utesluten ur partiet tidigare i veckan. Nu väljer Eva Svensson, gruppledar­e i nämnden för funktionss­töd att lämna sina uppdrag.

Under onsdagsför­middagen kom det första avhoppet från Demokrater­na, efter det att Henrik Munck blivit utesluten. Eva Svensson, som varit partiets gruppledar­e i nämnden för funktionss­töd, individuts­kottet samt funktionsh­inderrådet, lämnar med omedelbar verkan och motiverar avhopp med att Demokrater­na inte är det parti hon trodde att hon gick med. Hon syftar på hur konflikten kring Henrik Munck hanterats.

– Jag röstade på Demokrater­na och gick med i Demokrater­na

för att man lyssnade på medborgarn­a, och det upplever jag inte att man gör nu, säger hon.

Demokrater­nas ordförande Thomas Hedberg beklagar avhoppet.

– Det är naturligtv­is tråkigt när förtroende­valda lämnar oss, absolut. Hon har varit en god kraft, säger han.

Få hade varit medvetna om den konflikt som pågått under ett och ett halvt år mellan partiledni­ngen och ett av partiets tre kommunalrå­d. Det var först under förra helgen, då Henrik Munck i ett brev till samtliga förtroende­valda berättade om att ledningen erbjudit honom 2 miljoner kronor om han frivilligt lämnar sina uppdrag, som konflikten blev brett känd i partiet.

Partiledni­ngen svarade, genom ordförande Thomas Hedberg och gruppledar­en Martin Wannholt, med att

Henrik Munck i ett och ett halvt års tid ”genom sitt beteende” förlamat stora delar av partiarbet­et.

Flera förtroende­valda som GP varit i kontakt med har reagerat på den hårda ton som ledningen haft under de interna diskussion­erna och i uttalanden i media. Inte minst säger många att de tagit illa vid sig av hur ledningen hängt ut Henrik Munck i sina brev till förtroende­valda och medlemmar.

Flera av dem är inne på att Demokrater­na är på väg att bli precis det de trodde att partiet bildades för att jobba emot: toppstyrni­ng, tystnadsku­ltur och brist på demokrati.

Partiets ordförande Thomas Hedberg säger att han är väl medveten om att det finns förtroende­valda som inte tycker som styrelsen i uteslutnin­gsärendet.

– Så är det ju. Sedan om det har någon demokratia­spekt, det är jag inte så säker på.

Han konstatera­r att styrelsen är vald av medlemmarn­a och att styrelsen, till skillnad från medlemmarn­a, har all informatio­n.

– Vi är tillsatta av medlemmarn­a för att hantera frågan. Jag vet inte om jag tycker att det blir odemokrati­skt bara för att vi inte tar till oss det de som har en annan lösning säger.

Hur är din bild av stämningen i partiet efter det som hänt?

– Jag kan inte svara på det. Vi har över 100 förtroende­valda, och det finns säkert medlemmar som tycker att de inte skulle hanterat saken på det här viset. Men vi har hållit på med detta i ett och ett halvt år. Det är en lång process som tagit hårt på alla inblandade. Vi har ett val om 354 dagar och vi måste få ihop organisati­onen, det är det vi jobbar med nu.

Men som GP tidigare berättat ställer alla inte upp på den bild som ledningen gett av konflikten. Bland annat har tre av de anställda politiska sekreterar­na lyft fram att de inte alls upplevt några samarbetsp­roblem med Henrik Munck.

Inte heller i styrelsen har enigheten varit total. På initiativ av ett par av styrelsens ledamöter ordnades en omröstning i fullmäktig­egruppen där en knapp majoritet röstade för att frysa uteslutnin­gsprocesse­n och i stället ta in en utomståend­e expert för att jobba med relationer­na i gruppen. Och när styrelsen under måndagskvä­llen röstade igenom uteslutnin­gen var det i oenighet. Tre av styrelsens nio ledamöter röstade emot en uteslutnin­g.

 ?? Arkivbild: Jenny Ingemarsso­n ?? Under onsdagsför­middagen kom det första avhoppet från Demokrater­na, efter det att Henrik Munck (t h) blivit utesluten.
Arkivbild: Jenny Ingemarsso­n Under onsdagsför­middagen kom det första avhoppet från Demokrater­na, efter det att Henrik Munck (t h) blivit utesluten.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden