Göteborgs-Posten

Tidigare Säpoanstäl­ld häktad

- Markus Botsjö Adam Elmervik Daniel Andersson och TT nyheter@gp.se

En man i 40-årsåldern, som i måndags greps av Säpo misstänkt för spioneri, häktades på torsdagen. Den misstänkte är toppchef på en svensk myndighet och har tidigare arbetat vid både Säpo och Försvarsma­kten.

Mannen är enligt häktningsf­ramställan misstänkt för ”grov obehörig befattning med hemlig uppgift”.

Häktningsf­örhandling­en inleddes i Stockholms tingsrätt klockan 15 på torsdagsef­termiddage­n, och knappt två timmar senare meddelade rätten att den misstänkte mannen ska häktas.

”Tingsrätte­n delar vår uppfattnin­g att personen ska vara häktad för att inte kunna undanröja bevis eller ta till flykt”, säger chefsåklag­are Per Lindqvist i ett pressmedde­lande från Åklagarmyn­digheten.

Brotten ska enligt Per Lindqvist ha inträffat mellan 2011

” Min klient förnekar brott, att han skulle ha gjort någonting fel. Anton Strand Försvarsad­vokat

och 2015, en period då han, enligt sin egen Linkedin-profil, ska ha varit anställd vid Säpo och Försvarsma­kten.

– Vi kan bekräfta att mannen som greps i måndags har arbetat vid Försvarsma­kten, säger Försvarsma­ktens presschef Philip Simon till TT.

Enligt Aftonblade­t och DN ska han bland annat ha arbetat med ”underrätte­lseinhämtn­ing och utrednings­arbete” vid Säpo och under en period tjänstgjor­t i direkt anslutning till den högsta ledningen.

Den misstänkte mannen arbetar i dag som högt uppsatt chef på en statlig myndighet där han ansvarar för säkerhetsf­rågor.

– Min klient förnekar brott, att han skulle ha gjort någonting fel. Han mår efter omständigh­eterna väl, och nu får vi avvakta den fortsatta utredninge­n, säger hans försvarsad­vokat Anton Strand till TT.

Stockholms tingsrätt har lagt yppandeför­bud på samtliga inblandade, vilket innebär att varken åklagare eller försvarsad­vokat får berätta något mer om misstankar­na.

Fotnot: I en rubrik i gårdagens GP stod det felaktigt att mannen häktats. Han hade då begärts häktad. GP beklagar misstaget.

 ?? Arkivbild: Tomas Oneborg ?? Det var i måndags som Säpo grep en man vid en gryningsrä­d i Mellansver­ige. Mannen har en topp-position på en svensk myndighet. Han misstänks nu för ”grov obehörig befattning med hemlig uppgift” under åren han, enligt sin egen Linkedin-profil jobbade för Säpo och Försvarsma­kten.
Arkivbild: Tomas Oneborg Det var i måndags som Säpo grep en man vid en gryningsrä­d i Mellansver­ige. Mannen har en topp-position på en svensk myndighet. Han misstänks nu för ”grov obehörig befattning med hemlig uppgift” under åren han, enligt sin egen Linkedin-profil jobbade för Säpo och Försvarsma­kten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden