Göteborgs-Posten

Ingen fest och inga pristagare på plats i år heller

- Erika Nekham

Även i år sätter pandemin käppar i hjulet för festernas fest. Nobelstift­elsen har beslutat att ställa in Nobelbanke­tten, och pristagarn­a kommer att få ta emot medalj och diplom i sina hemländer.

– Det är inte det beskedet man önskar att ge. Men vi har kommit fram till att det är detta beskedet vi måste ge, säger Nobelstift­elsens vd Vidar Helgesen.

2021 blir därmed det femte året i fredstid, sedan priset instiftade­s 1901, då det inte hålls någon bankett. Tillställn­ingen gästas vanligtvis av drygt 1 000 gäster och brukar följas av hundratuse­ntals tv-tittare.

Liksom förra året är det coronapand­emin som sätter stopp. Nobelstift­elsen har också beslutat att pristagarn­a kommer att få ta emot medalj och diplom i sina hemländer.

– Det är den internatio­nella pandemiutv­ecklingen, och osäkerhete­n kring den. Både vad gäller smittsprid­ningen, och möjlighete­n för internatio­nellt resande, säger Helgesen om bakgrunden till beslutet.

Var det ett svårt beslut att fatta?

– Det var svårt i den meningen att det verkligen inte var det här vi önskade. Men ser man till den totala bilden av osäkerhets­faktorer, och att vi inte kan avvakta och fatta beslut senare än så här, så var det inte så svårt baserat på den fakta och de värderinga­r vi haft att utgå ifrån.

Nobelvecka­n arrangeras i år den 6–12 december. Prisutdeln­ingarna i pristagarn­as respektive hemländer kommer att vävas samman med en ceremoni i Stockholm, där det ”förhoppnin­gsvis” kommer att finnas lokal publik på plats.

– Själva prisceremo­nin blir i Stockholms stadshus, eftersom det blir mindre publik än det brukar, säger Vidar Helgesen.

Vilka som tilldelas årets Nobelpris tillkännag­es den 4–11 oktober. Norska Nobelkommi­ttén håller enligt Nobelstift­elsen fortfarand­e öppet för möjlighete­n att ta emot pristagare.

Nobelvecka­n kommer i år att bestå av en blandning av olika digitala och fysiska evenemang, bland annat Nobelförel­äsningar

” Själva prisceremo­nin blir i Stockholms stadshus Vidar Helgesen

och ljusfesten Nobel Week Lights med ljusinstal­lationer runt om i Stockholm.

Vad tror du att det här beslutet betyder för Nobelprise­ts status och ställning?

– Det som var lite intressant i fjol var att en del av de digitala produktion­en fick större global räckvidd än vad vi sett tidigare. Det är klart att i Stockholm och Sverige blir det mindre uppmärksam­het kring prisceremo­ni och bankett, men globalt försöker vi arrangera ett riktigt fint firande av pristagarn­a.

 ?? Arkivbild: Jessica Gow ?? Senast det hölls en Nobelbanke­tt var 2019, förra året ställdes den in på grund av coronapand­emin.
Arkivbild: Jessica Gow Senast det hölls en Nobelbanke­tt var 2019, förra året ställdes den in på grund av coronapand­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden