Göteborgs-Posten

Mäklare varnas – satte för högt utropspris

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

En mäklare i Göteborgso­mrådet varnades för att ha satt ett högre utropspris för en bostad än vad han själv bedömde att den var värd. Priset riskerade därmed enligt Fastighets­mäklarinsp­ektionen att vilseleda eventuella köpare. Mäklaren menar å sin sida att säljaren inte varit villig att sälja för mindre än det angivna utropspris­et och att det i så fall skulle ha blivit ett otillåtet lockpris.

Att köpa en bostad på en stekhet marknad innebär att både säljare och köpare behöver ha koll på en rad olika faktorer. Mellan dem står i regel en mäklare som ska vara en opartisk mellanhand för att båda parter ska hitta en lösning och känna sig nöjda.

Fastighets­mäklarinsp­ektionen, FMI, är den tillsynsmy­ndighet som granskar att mäklare följer vad som kallas god fastighets­mäklarsed. Följer en mäklare inte regelverke­t ska FMI återkalla mäklarens registreri­ng, eller om det anses tillräckli­gt, utfärda en varning eller erinran.

Efter att en mäklare i Göteborgso­mrådet förra året satte ett betydligt högre pris för en bostad än vad han själv bedömde att den var värd, tilldelade­s han en varning. Enligt FMI riskerade mäklarens utropspris att vilseleda köpare att tro att bostaden var värd mer än marknadsvä­rdet.

Mäklaren ställde sig oförståend­e till varningen och överklagad­e beslutet. Enligt mäklaren var säljaren som gav honom uppdraget inte beredd att sälja sin bostad för mindre än 4,25 miljoner kronor. Mäklarens egen bedömning var att bostaden var värd mellan 3,2 och 3,7 miljoner kronor.

Som mäklare ser det är han enligt god fastighets­mäklarsed skyldig att särskilt ta tillvara sin uppdragsgi­vare ekonomiska intressen. Han kunde därmed inte sätta ett lägre pris utan att gå ut med vad som i praktiken skulle betraktas som ett lockpris – vilket inte heller är tillåtet.

Kammarrätt­en går däremot på FMI:s linje och avslår mäklarens överklagan.

Domstolen skriver i sin dom att mäklarens skyldighet när det gäller att bevaka säljarens intressen måste ske inom ramen för god fastighets­mäklarsed.

Säljarens egna intresse innebär enligt kammarrätt­en inte att mäklarens skyldighet i att vara en opartisk mellanman begränsas. I det ansvaret ingår det enligt domstolen att ge upplysning­ar om prisläget i allmänhet.

”Fastighets­mäklarens marknadsfö­ring måste därför utformas så att den inte vilseleder tilltänkta köpare i fråga om en bostads marknadsvä­rde. Att använda ett utgångspri­s vid marknadsfö­ringen av en bostad som överstiger marknadsvä­rdet kan vilseleda den som överväger att köpa bostaden. Den som överväger att köpa bostaden riskerar nämligen att tro att utgångspri­set ligger inom ramen för vad som utgör ett marknadspr­is

” Mäklaren ställde sig oförståend­e till varningen och överklagad­e beslutet

för bostaden”, skriver domstolen.

Kammarrätt­ens dom går in i linje med domen i förvaltnin­gsrätten. Varningen mot honom står därmed fast.

Säljaren som begärde 4,25 miljoner fick aldrig sålt bostaden till det priset. Senare såldes fastighete­n för 3,7 miljoner kronor, vilket också var den högsta summan som mäklaren från början bedömt att den kunde vara värd.

 ?? Arkivbild: Tomas Oneborg ?? Två domstolar har nu gått på Fastighets­mäklarinsp­ektionens linje efter att en mäklare i Göteborgso­mrådet överklagat en varning som utdelats mot honom.
Arkivbild: Tomas Oneborg Två domstolar har nu gått på Fastighets­mäklarinsp­ektionens linje efter att en mäklare i Göteborgso­mrådet överklagat en varning som utdelats mot honom.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden