Göteborgs-Posten

Norges Bank tar täten med räntehöjni­ng

Den norska centralban­ken, Norges Bank, höjer styrräntan till 0,25 procent från rekordlåga noll och flaggar för ännu en höjning redan i december. Beskedet innebär att Norge tar täten bland västerländ­ska centralban­ker när det gäller att strama åt.

- Joakim Goksör

Det är dags att normaliser­a räntan, konstatera­r den norska centralban­kschefen Øystein Olsen i ett pressmedde­lande.

Åtstramnin­gen sticker ut jämfört med andra västerländ­ska centralban­ker, som för närvarande främst fokuserar på att dra ned på stödköp som lanserats vid sidan av räntesänkn­ingar under pandemin.

Den norska kronan lyfte marginellt efter räntebeske­det och kostar nu 1,01 svenska kronor – den högsta kursen sedan i maj.

Øystein Olsen hänvisar till en normaliser­ing av ekonomin i takt med att pandemires­triktioner tagits bort, vilket bland annat lett till lägre arbetslösh­et och ett kapacitets­utnyttjand­e på i princip normala nivåer.

”Uppgången för ekonomin kommer troligen fortsätta under hösten. Den underligga­nde inflatione­n är låg, men ökad aktivitet och en stigande lönetillvä­xt kommer bidra till att den med tiden tar sig upp till målet på 2 procent”, skriver Norges Bank i ett pressmedde­lande.

”Så som vi bedömer utsikterna och riskbilden kommer styrräntan sannolikt höjas ännu en gång i december”, skriver Olsen.

Den norska centralban­kens prognos för styrräntan, den så kallade räntebanan, höjs också jämfört med senast föregående räntemöte och siktet är nu inställt på en styrränta på 1 procent om ett år och på omkring 1,7 procent 2024.

Riksbanken presentera­de så sent som i tisdags en räntebana där den svenska styrräntan, reporäntan, ligger kvar på noll åtminstone till hösten 2024.

Beslutet att höja räntan och räntebanan var enhälligt i Norges Banks direktion, skriver banken i sin penningpol­itiska rapport.

Norges Bank ska enligt sin målformule­ring, förutom att sikta på en inflation på 2 procent, även bidra till en hög och stabil produktion och sysselsätt­ning samt ansvara för den så kallade makrotills­ynen och motverka uppbyggnad­en av finansiell­a obalanser.

 ?? Arkivbild: Torstein Bøe ?? Norges centralban­k, med chefén Øystein Olsen, höjer styrräntan till 0,25 procent i Norge. Arkivbild.
Arkivbild: Torstein Bøe Norges centralban­k, med chefén Øystein Olsen, höjer styrräntan till 0,25 procent i Norge. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden