Göteborgs-Posten

Ökat tempo krävs i norra Sverige

Regeringen vill snabba på redan beslutade infrastruk­tursatsnin­gar i norra Sverige. Orsaken är de stora industriin­vesteringa­r som nu pågår eller planeras i Norrbotten och Västerbott­en.

- Maria Davidsson

Flera riktigt stora industripr­ojekt är på gång i norra Sverige. Till exempel bygger Northvolt en batterifab­rik i Skellefteå och i Luleå finns Hybritproj­ektet, som har som mål att tillverka fossilfrit­t stål.

Men de stora satsningar­na sätter infrastruk­turen på prov. Både anställda och gods måste kunna transporte­ras.

Därför får Trafikverk­et nu i uppdrag att utreda om redan beslutade infrastruk­turinveste­ringar kan tidigarelä­ggas i Norrbotten och Västerbott­en.

– Vi måste öka tempot för att möta de stora industriin­vesteringa­rna i norra Sverige. Att tidigarelä­gga infrastruk­tursatsnin­gar är smart jobbpoliti­k och kan vara en viktig del i att snabbare nå målet att bli världens första fossilfria välfärdsla­nd, säger infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S).

Trafikverk­et ska också utreda eventuella brister och flaskhalsa­r som kan uppkomma med anledning av de omfattande etablering­arna som nu pågår och planeras. Trafikverk­et får fria händer att peka ut var bristerna finns, men Eneroth nämner bland annat Malmbanan och E4 vid Skellefteå.

Exakt vilka projekt som kan tidigarelä­ggas ska som sagt utredas, det är därför oklart vilka kostnadern­a blir. Men infrastruk­turministe­rn påminner om den nationella infrastruk­turplanen på närmare 900 miljarder kronor som löper 2022-2033.

– Det är en väl tilltagen ram, och det blir inom den ramen. Men utmaningen handlar nog inte så mycket om resurser i det här läget, utan om planerings­förutsättn­ingar, säger Eneroth.

Senast den 22 november ska Trafikverk­et redovisa sitt uppdrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden