Göteborgs-Posten

Kraftig rekyl uppåt för fastighetj­ätten Evergrande

Den kinesiska fastighets­jätten Evergrande­s aktier rusade på Hongkongbö­rsen på torsdagen. En räntebetal­ning till inhemska långivare och ett rykte om att den kinesiska staten förbereder ett räddningsp­aket bidrar till lyftet.

- Joakim Goksör

Dramatiken och ryktena kring det krisdrabba­de fastighets­imperiet Evergrande blir alltmer intensiva. Och oron för att det ska spåra ur – som efter Lehman Brothers-kollapsen inför finanskris­en 2008 – är utbredd.

– Det vore fel att vara alarmistis­k, men det är också fel att avfärda detta som ett litet lokalt problem, säger Thomas Jordan, ordförande i Schweiz centralban­k, till Reuters när han får frågor om hur han ser på krisen.

– Vi har sett gång efter gång hur till synes små utveckling­ar plötsligt skakar om finansmark­naden och ger omfattande korrektion­er, tillägger han.

Samtidigt rapportera­r tidningen South China Morning Post hur Evergrande­s näst största ägare, Chinese Estates Holdings, under några dramatiska veckor har dumpat 108,9 miljoner aktier i den krisdrabba­de fastighets­utvecklare­n och att ägaren nu flaggar för att man är på väg att sälja av allt sitt innehav.

Det är än så länge tyst från centralreg­eringen i Peking i frågan. Men det har börjat spridas medieuppgi­fter, bland annat på nyhetssajt­en Asiamarket­s.com, om att Kinas kommunistp­arti är på väg att ta fram en plan för att hantera krisen där fastighets­konglomera­tet Evergrande kommer att styckas upp i tre delar. Verksamhet­en skulle sedan att tas över av statsägda företag.

Syftet med den dramatiska insatsen skulle dels vara att skydda alla som köpt bostäder i Evergrande­s fastighets­projekt. Bland dem finns bland annat köpare av 1,4 miljoner lägenheter, värda cirka 200 miljarder dollar, som ännu inte är färdigstäl­lda.

Men det handlar även om att förhindra en finansiell chock om Evergrande – med ett skuldberg som i somras summerades till motsvarand­e 2 600 miljarder kronor och med 200 000 anställda – börjar ställa in betalninga­r till långivare, leverantör­er och anställda.

Småsparare som köpt värdepappe­r med koppling till Evergrande är högsta prioritet, deklarerad­e Evergrande­s ordförande Xu Jiayin (eller Hui Ka Yan som han också är känd som), i onsdags.

Nästa tröskel i den akuta likviditet­skrisen för Evergrande är att hantera en räntebetal­ning på 83,5 miljoner dollar (cirka 720 miljoner kronor). Det handlar om ett obligation­slån i dollar som dotterbola­get Hengda Real Estate Developmen­t har tagit. Räntan ska betalas denna torsdag och gör man inte det löper koncernen risk att om 30 dagar få stämpeln ”default” (inställda betalninga­r) på kreditmark­naden.

 ?? Bild: Andy Wong ?? Evergrande bedöms ha ett skuldberg på över 300 miljarder dollar. Arkivbild.
Bild: Andy Wong Evergrande bedöms ha ett skuldberg på över 300 miljarder dollar. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden