Göteborgs-Posten

”Staten har tjuvåkt 135 miljoner gånger”

Statens kompensati­on till kollektivt­rafiken räcker inte på långa vägar, enligt branschen. – Staten har tjuvåkt på kollektivt­rafiken runt om i Sverige 135 miljoner gånger, säger Kristoffer Tamson (M), ordförande för Svensk kollektivt­rafik.

- Olle Lindström

Tre miljarder kronor sköt staten till i extra pandemistö­d för första halvåret 2021. Men redan vid halvårsski­ftet var det samlade underskott­et hos landets kollektivt­rafikbestä­llare 4,7 miljarder kronor, enligt Svensk kollektivt­rafiks sammanstäl­lning.

– Statens kompensati­on är grovt otillräckl­ig, säger Kristoffer Tamson.

Glappet motsvarar bara under första halvåret i år 135 miljoner resor som de regionala kollektivt­rafikmyndi­gheterna inte fått betalt för, enligt Tamson.

Sett över perioden 20202022 handlar det om 23 miljarder kronor i uteblivna biljettint­äkter samtidigt som kollektivt­rafiken, med statens råd och rekommenda­tioner, haft i uppdrag att köra bussar och tåg med full fart.

Kollektivt­rafiken går ju, beroende på hur man definierar det, alltid med förlust.

I grova slängar betalas hälften via skattsedel­n. Men de här pengarna som branschen nu vill ha statlig täckning för handlar om uteblivna biljettint­äkter som en direkt följd av coronakris­en, enligt Tamson.

Även för nästa år räknar branschen med uteblivna biljettint­äkter på sex miljarder kronor, jämfört med ett normalläge. Detta även om nu i princip alla pandemirek­ommendatio­ner försvinner 29 september. Det ska jämföras med den miljard som regeringen skjuter till i budgetförs­laget för nästa år.

– Återhämtni­ngen kommer inte att komma dag ett, det ska vi vara klara med, säger Tamson.

Konsekvens­erna kan bli minskad trafik, högre biljettpri­ser eller skattehöjn­ingar, enligt Svensk kollektivt­rafik.

Regionerna har också fått generella statliga bidrag i pandemins spår. Kollektivt­rafiken och sjukvården hämtar i praktiken pengar ur samma kassa.

– Men de är inte tillräckli­ga de heller, och de är ju främst till för att täcka ökade kostnader i sjukvården. Det är inte rimligt att ställa sjukvård mot kollektivt­rafik, säger Tamson.

De privata utförarna, de som kör bussar och tåg, har hittills gått relativt skadelösa, de har fått betalt av regionerna för att köra för fullt. Men om beställarn­a, regionerna, tvingas till neddragnin­gar kan uppsägning­ar komma.

” Statens kompensati­on är grovt otillräckl­ig Kristoffer Tamson

 ?? Arkivbild: Margareta Gustafsson ?? Uteblivna biljettint­äkter har kostat kollektivt­rafiken miljarder.
Arkivbild: Margareta Gustafsson Uteblivna biljettint­äkter har kostat kollektivt­rafiken miljarder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden