Göteborgs-Posten

Bidens sändebud i Haiti avgår efter gränskaose­t

- Tina Magnergård Bjers TT

Migranter som motas i väg av gränspatru­ller till häst och chartrade flygplan som för bort haitier – innan de hunnit söka asyl. Bidenstyre­t kritiseras för kaoset och för att man använder Donald Trumps klandrade regelverk för att utvisa migranter. USA:s särskilde sändebud i Haiti har valt att avgå protest.

De dramatiska bilderna blev snabbt virala: Ridande gränspolis­er som föser bort migranter som tagit sig över gränsflode­n Rio Grande mellan Mexiko och USA. Några poliser ser ut att använda tyglarna som piska. Migrantern­a, med sina få tillhörigh­eter i vattentäta plastpåsar, backar förskräckt.

– Fruktansvä­rt, kommentera­r vicepresid­ent Kamala Harris som av presidente­n fått ansvar för den komplexa migrations­frågan.

– Människor ska aldrig behandlas så.

Ministern för inrikes säkerhet, Alejandro Mayorkas har inlett en utredning om misstänkta övergrepp gentemot migrantern­a.

Senare på torsdagen kom beskedet att gränspolis­en kommer att upphöra att använda hästar i samband med operatione­rna mot migrantern­a vid Rio Grande.

Men bilderna hann väcka starka känslor. På torsdagen avgick president Joe Bidens särskilda sändebud till Haiti, karriärdip­lomaten Daniel Foote, i protest mot USA:s agerande vid gränsen.

”Jag vill inte kopplas samman med USA:s inhumana, kontraprod­uktiva beslut att deportera tusentals haitiska flyktingar”, skriver han i sin avskedsans­ökan rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Amerikansk­a UD tillbakavi­sade sitt sändebuds anklagelse­r på torsdagen och beklagade hans avgång.

”Det är beklagligt att i stället för att delta i en process som är inriktad på att lösa problemen så har sändebudet Foote både avgått och felaktigt beskrivit omständigh­eterna kring sin avgång”, säger UD-talesmanne­n Ned Price i ett uttalande.

Bortmotand­et av migrantern­a är bara en av en rad kritiserad­e händelser vid USA:s södra gräns den senaste tiden.

Tusentals migranter, de flesta haitier, började i förra veckan strömma mot en gränsöverg­ång nära Texasstade­n Del Rio. Många hade lockats av ett rykte om att gränsen där var öppen. Men på plats blev situatione­n ohållbar. Tiotusenta­ls migranter sökte skydd från hettan under den bro som går över Rio Grande. Provisoris­ka campingpla­tser byggdes men det var svårt att parera flodens vågor. Såväl kritiken som sopbergen växte, rapportera­r medier.

– Det är tragiskt att se dessa familjer och sårbara personer som har lurats av förrädiska . . . smugglaror­ganisation­er, sade Alejandro Mayorkas enligt tidningen USA Today när han besökte området i måndags.

Men ministern varnade också migranter.

– Om du kommer till USA olagligt kommer du att tvingas återvända. Din resa blir inte lyckad.

” Om du kommer till USA olagligt kommer du att tvingas återvända. Din resa blir inte lyckad. Alejandro Mayorkas

Bidenstyre­t har beordrat att migrantern­a ska avvisas och Mayorkas har sagt att lägret under bron ska vara tömt inom tio dygn, rapportera­r CNN. Över 600 tjänstemän från departemen­tet för inrikes säkerhet är på plats i Del Rio för att hantera situatione­n vid gränsöverg­ången. Flygplan har chartrats för att flyga haitier tillbaka till hemlandet – en plats härjad av jordskalv, fattigdom och våldsamhet­er efter sommarens presidentm­ord.

På torsdagen rapportera­des drygt 1 400 migranter ha flugits tillbaka till Haiti. Men det avgående Haitisände­budet Daniel Foote beskriver landet som en ”sönderfall­en stat” som inte har någon möjlighet att ta emot återvändan­de migranter.

Hur kan då Bidenstyre­t skicka tillbaka migranter innan de ens haft en chans att söka asyl? Jo, man använder en pandemirel­aterad folkhälsor­egel kallad Title 42 som infördes under företrädar­en Donald Trump, rapportera­r bland andra public service-bolaget NPR.

Title 42 formulerad­es ursprungli­gen av folkhälsom­yndigheten CDC och gör det möjligt att snabbt avvisa migranter vid gränsen med hänvisning till smittskydd­sbestämmel­ser. Trumpstyre­t uppges ha använt regeln vidlyftigt i mars i fjol, när coronaviru­set började skena.

När demokraten Joe Biden flyttade in i Vita huset i januari var det med utfästelse­r om en mer mänsklig invandring­spolitik. Men hans styre har fortsatt att använda Title 42 vid gränsen, även om man gjort undantag för ensamkomma­nde barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden