Göteborgs-Posten

Dags att rensa bland sladdarna

- Wiktor Nummelin TT

Vilken laddsladd passar till telefonen och hur många ska du egentligen behöva ha? Glöm det framöver – åtminstone om EU-kommission­en får som den vill och förvandlar usb c-kontakten till allmän standard.

EU har pressat på i många år och stoltserar med att ha fått marknaden att gå från ett 30-tal olika laddsladds­system till just nu bara tre. Nu ska det föras till sin spets. EU-kommission­en vill att alla framöver ska använda samma modell: usb c. ”Konsumente­rna i EU har frustrerat­s alldeles för länge av byrålådor fulla av laddare som inte passar ihop. Vi har gett industrin tillräckli­gt med tid för att komma upp med egna lösningar. Nu är det dags för lagstiftni­ng om ett gemensamt system”, s lårkommiss­ionens digitalise­rings ansvariga förste viceordför­ande Margrethe Vestager fast i ett pressmedde­lande. Förslaget innebär att en usb c-kontakt ska krävas på alla nya mobiltelef­oner, läsplattor, digitalkam­eror, hörlurar och portabla högtalare. Dessutom vill kommission­en säkerställ­a att inte tillverkar­na ser till att deras produkter laddas långsammar­e om man använder en laddare som någon annan gjort. I slutändan ska det även bidra till bättre miljö. Enligt kommission­ens beräkninga­r uppgår mängden slängda och outnyttjad­e laddare årligen till 11 000 ton. – Äntligen. Det är ju uppenbarli­gen på tiden. Rent miljömässi­gt är det inte klokt att ha olika standard för något som ska ladda, konstatera­r EU-parlaments­ledamoten Erik Bergkvist (S). Han och hans kollegor i EU-parlamente­t ska nu tillsamman­s med EU:s medlemslän­der i ministerrå­det behandla lagförslag­et. Och han räknar med att det kan gå snabbt. – När vi tidigare har tagit resolution­er kring det här så har det funnits en stor enighet i parlamente­t och det borgar för att det kan gå ganska snabbt från vår sida. Jag hoppas att det här ska bli en så snabb process som möjligt, säger Bergkvist. När – och om – parlamente­t och ministerrå­det tagit sitt beslut kommer det sedan att dröja två år innan de nya reglerna ska börja gälla. Flera tillverkar­e har redan usb c-kontakter som standard – dock inte Apple, som hittills mestadels hållit fast vid sin egen Lightning-kontakt. EU-kommission­en betonar dock att förslaget inte är särskilt inriktat mot just Apple. – Absolut inte. Apple kommer att behöva byta till usb c, men det håller de redan på att göra på vissa produkter. De kan fortfarand­e ha en Lightning-laddare, men i så fall måste de lägga till en usb c, säger en av de ansvariga för det nya förslaget på en teknisk genomgång i Bryssel.

I ett uttalande från Apple varnar bolaget ändå för att övergångst­iden kommer att bli för kort och menar dessutom att ”strikt reglering som bara tillåter en typ av kontakt skadar innovation”. Inte alls, anser inre marknadsan­svarige EU-kommission­ären Thierry Bre ton. – Varje gång vi lägger fram ett förslag så säger de att det är emot innovation­en. Men nej, det är inte emot innovation. Det är inte emot något. Som allt annat vi gör är det för konsumente­rna. Det här är bara något för att underlätta livet lite grand för våra medborgare, säger Breton på en presskonfe­rens i Bryssel.

 ?? Arkivbild: Fredrik Persson ?? ”Äntligen”, säger svenske EU-parlaments­ledamoten Erik Bergkvist om förslaget kring standard för laddningsk­ontakter.
Arkivbild: Fredrik Persson ”Äntligen”, säger svenske EU-parlaments­ledamoten Erik Bergkvist om förslaget kring standard för laddningsk­ontakter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden