Göteborgs-Posten

Stötestena­r kan störa Støres regeringss­amtal

-

” Jag är glad att vi tre möts i sonderinga­r Jonas Gahr Støre

Efter valsegern samlar nu Arbeiderpa­rtiets Jonas Gahr Støre sina tilltänkta koalitions­partner för samtal om framtiden. En knäckfråga är bränsleska­tten och en annan framtiden för oljan – som fått stort utrymme under valkampanj­en.

Jonas Gahr Støre väntas bli Norges nästa statsminis­ter efter att Arbeiderpa­rtiet (AP) kammat hem segern i valet förra veckan. Sedan dess har han träffat partiledar­na för Senterpart­iet (SP) och Sosialisti­sk venstre (SV) i enskilda samtal.

I dag träffas alla tre för första gången efter valet. Målet är att komma överens om hur ett regeringss­amarbete mellan partierna ska kunna se ut. – Jag är glad att vi tre möts i sonderinga­r och för möjlighete­n att bilda en majoritets­regering, sade Jonas Gahr Støre då han och de andra två partiledar­na samlades inför pressen före samtalen. Mötet, som hålls utanför Oslo, beskrivs som undersökan­de, och ska avgöra om det ska inledas detaljerad­e förhandlin­gar nästa vecka, eller om Jonas Gahr Støre och hans parti ska försöka styra landet i minoritets­regering. – Jag är först och främst nyfiken på vad vi kan få till, och det är vi här för att ta reda på, säger Audun Lysbakken, partiledar­e för SV, inför samtalen. Partiets tidigare ledare Kristin Halvorsen säger att SP måste gå med på ökade bränsleska­tter om samarbetet ska bli av. – På kort sikt kommer det här att bli svårt för SP, men att minska koldioxidu­tsläppen kräver åtgärder som kommer att kosta, säger hon till NRK. Hon var partiledar­e då partiet bildade regering med AP och SP 2005, men arbetar i dag för klimatfors­kningsinst­itutet Cicero. – Att minska utsläppen och samtidigt subvention­era diesel och bensin är en svår kombinatio­n. Kärnan i utsläppsmi­nskningarn­a är att få ned bensin- och dieselanvä­ndningen, säger hon. Även oljepoliti­ken var en stor fråga under valkampanj­en. SV vill helt stoppa all prospekter­ing av nya oljeresurs­er, men det vill varken AP eller SP ställa upp på. Jonas Gahr Støre säger till tidningen Verdens Gang att möjlighete­rna är större än utmaningar­na. – Jag förväntar mig att använda tiden väl, och gå rakt på sak.

 ?? Bild: Torstein Bøe ?? Jonas Gahr Støre (A) träffar Trygve Slagsvold Vedum (SP) och Audun Lysbakken (SV).
Bild: Torstein Bøe Jonas Gahr Støre (A) träffar Trygve Slagsvold Vedum (SP) och Audun Lysbakken (SV).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden