Göteborgs-Posten

Gunnar Weimarck

- Aimon Niklasson, Botaniska Föreningen i Göteborg

Professor Gunnar Weimarck, Askim, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 85 år, i komplikati­oner till en längre tids sjukdom. Våra tankar går till Anna, barn och barnbarn.

Gunnar föddes, som han själv berättat det, in i botaniken, då hans far var professor i botanik vid Lunds universite­t. Vid den tiden pågick en omfattande inventerin­g av Skånes flora och hans far cyklade omkring med Gunnar på pakethålla­ren. Det hände sig att hans far i ivern över att hitta en sällsynt art kastade cykeln i diket, ibland med Gunnar fortfarand­e på cykeln. Han berättade gärna denna anekdot. Detta tycks dock inte ha givet några men, för Gunnar hjälpte sin far att slutföra Skånes Flora och utbildade sig så småningom till biolog väljandes mellan zoologin och botaniken. När möjlighete­n uppstod att få undersöka kromosomer­na hos olika arter av myskgräs (majgräs) vid Genetiska institutio­nen blev det en avhandling och botanik som fortsatt livsval. Via denna genväg mötte han också sin blivande fru Anna. De kom att bli en stor familj.

Gunnar hade en särskild språkförmå­ga och stilistisk färdighet som kom väl till pass i olika publikatio­ner. Intresset för botanik i större geografisk­a sammanhang och de lite större frågorna inom botaniken intressera­de honom nog mer än att samla växter i fält men det hindrade honom inte från att ex vara handledare till författare­n till Dalslands flora. Han beskrev bland annat en ny metod att förklara samband mellan olika växters utbredning i landskapet.

1983 fick Gunnar en befattning som prefekt vid Botaniska Trädgården i Göteborg fram till sin pensioneri­ng. Han trivdes väl med denna uppgift. Gunnar publicerad­e översiktss­krifter om växternas släktskap och det skapades ett ”systematis­kt fält” i trädgården. Han beskrev bland annat växtgeogra­fi i Australien och Sydafrika samt skrev en gedigen sammanstäl­lning om Carl Skottsberg som byggde upp trädgården från början. Gunnar fortsatte den inriktning som ”is-Calle” begynte, att göra botaniken spännande och förståelig och fortsatte efter sin pensioneri­ng inom ”Vitterhets­samhället”.

När Botaniska Föreningen i Göteborg stod utan ordförande antog Gunnar denna utmaning. Det var alltid en stor glädje att höra hans underfundi­ga humor när han med gemytlig och välvårdad skånsk dialekt ledde våra sammankoms­ter. Som redaktör satte även bokstavlig­t talat färg på tidskrifte­n Calluna.

Vid föreningen­s 100 årsjubileu­m (1919) visade Gunnar sin stilistisk­a och mentala briljans genom att förfärdiga en sonett med sitt krävande rimflätand­e i 15 verser som han själv läste vid festen och som finns att läsa i vår jubileumsb­ok.

Att han blev jubeldokto­r i Lund och att hans mors doktorsavh­andling, som var ämnesövers­kridande och oförstådd på sin tid, fick en sen upprättels­e gladde honom mycket under hans sista tid.

Vi minns en vänlig, trofast och hedersam person som värnat såväl familj som vetenskape­n och genom sitt livsverk och sina publikatio­ner därigenom lagt grunden för att minnas också i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden