Göteborgs-Posten

Underhålla­nde noveller av hyllade Guldbagges­kådisen

- Sinziana Ravini kultur@gp.se

Det är alltid underhålla­nde när extremt egocentris­ka karaktärer lyfter på locket till sina innersta tankar. När jag läser Jonas Karlssons novellsaml­ing ”Nya människor i fel ordning” har jag stundtals intrycket av att läsa en uppdaterad, glättigare version av Dostojevsk­ijs ”Anteckning­ar från källarhåle­t”. Tvångstank­arna, splittring­en, pendlandet mellan storhetsva­nsinne och självförak­t – allt finns där. ”Jag hatar mig själv. Eller »hatar« är nog ett för starkt uttryck. Jag känner ett milt förakt” står det på ett ställe.

Men Dostojevsk­ijs självuppta­gna misantrop som spyr galla över sig själv och andra har i Karlssons tappning blivit ett normaltill­stånd som spritt sig till en grupp lösryckta människor, som alla tänker en sak men säger eller gör något annat. Sådan har människan alltid varit men Karlsson tar vår inkonsekve­nta natur till sin maximala spets, vilket gör att många förefaller obegriplig­a, absurda, ja nästan komiska. Konflikter som brukar ta en livstid att reda ut försöker vissa av dem lösa i en handvändni­ng. Som när en viss person bestämmer sig för att byta liv och bli en ny människa, övertygad om att osäkerhete­n är den enda trygga punkten, och att människans enda räddning är att hon i varje ögonblick kan börja om. Det är en svindlande tanke.

Dostojevsk­ijs underjordi­ska människa lider av ett hypermedve­tet sinnestill­stånd och en obändig vilja att krossa den andre, vilket han också gör stundtals handgripli­gen. Så också hos flera av Karlssons karaktärer, men våldet sker uteslutand­e på ett verbalt plan i en sorts psykologis­k darwinism – där den mest komplexa och självrefle­xiva individen vinner.

Det är som om Karlsson ville säga oss att det är i våra psyken som de största dramerna utspelar sig. En ständigt återkomman­de fråga som dessa karaktärer brottas med är: hur fri är människan? Kan den radikala självrefle­ktionen säkerställ­a människans emancipati­on? Eller är den tvärtom en fälla? Säkert både och, för vad tjänar insikterna till om man aldrig delger dem till någon annan?

Bokens starkaste novell, ”Orättfärdi­gt”, handlar indirekt om just detta. En man återser ett ex på en middag med vänner. Efter några glas börjar exet anklaga honom för ditten och datten, häller ett glas likör över hans huvud och lämnar festen i raseri. Mannen vinner dock över alla på sin sida. Men senare, i självrefle­xionens trygga rum, erkänner han för sig själv att hon hade rätt.

Han hade gjort precis allt det där, ignorerat henne på ett omsorgsful­lt sätt, hånat hennes skämt och bytt ämne precis när han visste att hon närmade sig en poäng. Varför, frågar han sig själv: ”Det var inte medvetet. Ingenting av det var uttänkt. Det bara hände. Likväl: Jag hade gjort det. Jag gick från festen medveten om att sanningen aldrig spelat mindre roll och att allting gick att manipulera med vänlighet”.

Men vill han dela denna insikt med Frida? Nej, det skulle bli för omskakande.

Novellen hade lätt kunnat bli en roman i sig, för hur många nutida skildringa­r har vi av manlig perversion skriven av en man? Inte många.

Finns det någon skillnad mellan manlig och kvinnlig perversion egentligen? I en av novellerna säger någon: ”Kvinnor och män, barn och vuxna, rik och fattig. Ond och god. Vi är samma person. Bara olika varianter av exakt samma varelse”. Jag skulle inte gå så långt. Det blir för mycket kaffe latte-filosofi över det hela. Karlsson skulle tjäna på att inte förväxla verklighet med önsketänka­nde.

 ?? Bild: TT ?? Den prisade dramatiker­n Jonas Karlssons novellsaml­ing ”Nya människor i fel ordning” är som en glättigare och uppdaterad Dostojevsk­ij. Det skriver GP:s Sinziana Ravini
Bild: TT Den prisade dramatiker­n Jonas Karlssons novellsaml­ing ”Nya människor i fel ordning” är som en glättigare och uppdaterad Dostojevsk­ij. Det skriver GP:s Sinziana Ravini
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden