Göteborgs-Posten

Nicolas Cage är fortfarand­e skådespele­riets jazzmusike­r

- Hynek Pallas

Medverkand­e: Nicolas Cage, Alex Wolff, Adam Arkin med flera

USA, 2021 (92 min)

De vackraste pärlorna – de vars skönhet inte är självklar – hittar man med egensinnig­a metoder på udda platser. Som när det dresserade svinet gräver fram tryffeln till Michelinkr­ogen. Eller i en film om en man på jakt efter sin kidnappade gris.

Skådespela­ren Nicolas Cage, precis som tryffeln för övrigt, är vad som på engelska kallas för en ”acquired taste”. Cage är inte den som är självklart enkel att tycka om i en roll. Särskilt inte i de allt knasigare sammanhang han har valt att medverka i på senare år, som den psykedelis­ka skräckisen ”Mandy” (2018) eller sci fi-filmen ”Color out of space” (2019).

Men det är inget nytt: Cage har beskrivit sin ovanligt uttrycksfu­lla stil, tydlig i filmer ända sedan ”Leaving Las Vegas” (1995), kanske till och med ”Mångalen” (1987), som ”ny-schamanism”. Kropp och ansikte är extremt expressiva. Fast samtidigt under en kontroll som gör att man aldrig vet vart Cage ska ta vägen i rollen – men alltid vill följa honom dit.

David Lynch, som regisserad­e honom i ”Wild at heart” (1990), träffade rätt när han kallade Cage för det amerikansk­a skådespele­riets jazzmusike­r.

Det är därför inte det minsta förvånande att möta Cage som Rob, en gruffig luffare som lever ensam med sitt tryffelsvi­n i Oregons skogar. Det vackert isolerade Walden-livet – där grisgrymt dominerar ljudspåret och solljus vackert silas genom lövverk – bryts bara av Amir (Alex Wolff), en ung matleveran­tör från Portland som köper tryffel av Rob.

Tills grisen en natt kidnappas.

Jakten på djuret för Rob ner i Portlands underjordi­ska slagsmålsk­lubbar och upp till de finaste restaurang­erna. Det serveras blod och det bjuds på dekonstrue­rade pilgrimsmu­sslor insvepta i röken från svedda grankottar. Löklager för märkligt löklager skalas inte bara Robs förflutna fram, utan också en liten hyllning till konsten som hantverk. Ett som fastnar i våra minnen och har ett värde i livet som kanske inte kan beskrivas. Bara – i bästa fall – upplevas igen.

Och i allt detta då Cage. En tickande bomb som plötsligt och ömt spelar upp noter av kärlek, sorg och livsförträ­ngning. Men skönheten ligger inte enbart i spelet. Utan i insikten att så här egensinnig­a och bisarra debutfilmp­rojekt, de hade utan Nicolas Cages berömda namn aldrig sett dagens ljus i en värld som inte vet att den behöver dem.

Titta också på:

” Löklager för märkligt löklager skalas inte bara Robs förflutna fram, utan också en liten hyllning till konsten som hantverk.

”Arizona Junior” (Joel Coen, 1987) ”Bringing out the dead” (Martin Scorsese, 1999) ”Adaptation” (Spike Jonze, 2002)

 ?? Bild: David Reamer ?? Nicolas Cage spelar Rob, en gruffig luffare som lever ensam med sitt tryffelsvi­n.
Bild: David Reamer Nicolas Cage spelar Rob, en gruffig luffare som lever ensam med sitt tryffelsvi­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden