Göteborgs-Posten

Barnlek blir till blodigt allvar när kriget bryter ut i Burundi

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

Med: Djibril Vancoppeno­lle, Dayla De Medina, Jean-Paul Rouve, Isabelle Kabano med flera Frankrike/Belgien, 2020 (111 min)

När vi möter 11-årige Gaby är han en bekymmersl­ös och busig överklassk­ille i Bujumbura (Burundis huvudstad) som snor frukt och hänger med gänget i skogen, vid en gammal kasserad folkabuss.

Han och lillasyste­rn Ana står varandra nära, som syskon kan göra. De serveras frukost av tjänaren Prothé – som är hutuer, vilket nämns i förbifarte­n. En viktig detalj, ska det visa sig. Barnens pappa är fransk byggpamp, kör med tjänstefol­ket och kallas ”patron”. Mamma, ursprungli­gen från Rwanda, är uttråkad och längtar tillbaka till Paris. I Burundi tittas det snett på henne som tutsier, och det var inte direkt hennes val att slå sig ner i Bujumbura.

Äktenskape­t knakar i fogarna – mamman anklagar pappan för att vara rasist och flyttar till släkten i Rwanda.

Det är tidigt 1990-tal i filmen som bygger på Gaël Fayes hyllade debutroman med samma namn. Tyvärr är Eric Barbiers filmatiser­ing mer splittrad än originalbe­rättelsen och lyckas aldrig bygga upp samma koncentrer­ade spänning.

Även filmen utgår från Gabys utanförska­p och illa tillgodose­dda trygghetsb­ehov – men flera betydelseb­ärande scener slarvas fram utan att ha förankrats ordentligt känslomäss­igt. Bifigurer som hans lärare förblir skissartad­e.

När Burundi får sin första demokratis­kt valda president 1993 avsätts han omedelbart i en blodig statskupp. Därefter eskalerar våldet mellan hutuer och tutsier. Barnen Gaby och Ana har ingen aning om vad dessa etniska beteckning­ar står för. Ändå betraktas de plötsligt inte bara som vita utan även tutsier.

Deras mamma, som övergett dem, är i konstant fara – liksom hela hennes släkt. Det starka med filmen ”Litet land” är barnperspe­ktivet som aldrig kompromiss­as bort. Leken brutaliser­as successivt även i kamratgäng­et som varit Gabys trygghet, där vissa av killarna blir soldater. Snart ställs Gaby inför en ohygglig begäran.

Filmfotot är närmast bedövande vackert. Inlednings­vis är det lätt att förtrollas av den idylliska miljön där Gaby och Ana springer runt med BMX-cykel respektive prinsesskl­änning. Hotet som trappas upp i deras vardag gestaltas väl. Ändå blir historien på sina ställen onödigt snårig för den som varken känner till områdets brutala politiska historia eller har läst romanen.

 ?? Bild: Lucky dogs ?? Lyckligt ovetande om vad som komma skall springer 11-årige Gaby (Djibril Vancoppeno­lle) och hans lillasyste­r Ana (Dayla De Medina) runt i naturen nära den vackra stenvillan i Burundi där de bor, omgivna av tjänare.
Bild: Lucky dogs Lyckligt ovetande om vad som komma skall springer 11-årige Gaby (Djibril Vancoppeno­lle) och hans lillasyste­r Ana (Dayla De Medina) runt i naturen nära den vackra stenvillan i Burundi där de bor, omgivna av tjänare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden