Göteborgs-Posten

Billigaste lingonsylt­en godast i stort test

En lingonsylt sopade undan allt motstånd. Panelen blev nästan skogstokig­t förtjust i sylten som hade allt. Det blev högsta betyg, förstås.

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Hösten är lingonsäso­ng och det finns gott om lingon både i skogen och i affärerna. För den som inte orkar eller vill koka egen sylt finns det en del alternativ i butikshyll­orna.

Men bara ett alternativ kunde få konsumentp­anelen att fälla omdömen som:

”Godaste lingonsylt jag någonsin smakat.” ”Perfekt konsistens.” ”Välbalanse­rad och tydlig lingonsmak.” ”Rikligt med fina och lagom fasta bär.” ”Bra tugg i lingonen.” ”Ser hemgjord ut.” ”Passar till allt.”

Lovorden haglade efter att konsumentp­anelen smakat på lingonsylt­en Maribel från Lidl som fick fem fyrar i betyg. Dessutom var den billigast, med ett kilopris på 33,33 kr. Eldorado, i samma storlek på burken, kostade 46,53 kr per kilo.

Maribel hade också en fin balans mellan det söta och syrliga som gav en härlig friskhet, tyckte större delen av panelen.

Och det är särskilt viktigt.

– Det måste finnas en balans i sylt, särskilt när det handlar om lingon. Är den alldeles för syrlig blir man skrumpen i ansiktet, samtidigt är det ett mattillbeh­ör som inte får vara för sött, sa Per Hassling under det digitala mötet när resultatet gicks igenom.

Men det finns nyansskill­nader. – En del sötare sylter passar till pannkakor, men inte till älgfärsbif­far, sa Britt-Marie Persson, som tyckte att vinnarsylt­en passade utmärkt till just den senare rätten.

Andraplats­en fick delas mellan två ekologiska sylter, Torfolk gård och Änglamark från Coop. Men, det blev ett betyg två hack ner från vinnaren. Deras sammanvägd­a betyg blev tre fyrar vardera.

Ytterligar­e fyra lingonsylt­er klarade gränsen för godkänt, eller två fyrar. Och i botten återfinns Önos Lågkalori lingonsylt och Bob Squeezy lingonsylt på en fyr vardera. Båda är lite mindre söta. I Önos har inget socker tillsatts, däremot sötningsme­del. Bob Squeezy var en av två sylter med lägst sockermäng­d per 100 gram.

Ingen av dessa föll en enig panel i smaken.

Charlotta Martinsson radade upp en radda rätter där lingonsylt som tillbehör är ett måste, bland annat panerad fisk, potatisbul­lar och rårakor. Christer Tuomivuo delade med sig av sitt barndomsmi­nne då hans konsumtion låg på topp av de röda bären:

– Min favoritfru­kost var havregryn som blandades med mjölk och lingon. Det var bara att trycka i sig och jag åt litervis i veckan från sylthinkar­na som bars hem, berättade han.

” Det måste finnas en balans i sylt, särskilt när det handlar om lingon. Är den alldeles för syrlig blir man skrumpen i ansiktet. Per Hassling GP:s konsumentp­anel

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Bilder: Anna von Brömssen ?? Bilden överst till vänster: Eric Lindblad och Christer Tuomivuo får en kasse med små numrerade burkar med de nio fabrikaten lingonsylt som de fick testa i olika nummerordn­ing. En självklar vinnare hyllades bland nio testade lingonsylt­er av konsumentp­anelen. ”Rikligt med fina och lagom fasta bär”, uppskattad­es i vinnarsylt­en.
Bilder: Anna von Brömssen Bilden överst till vänster: Eric Lindblad och Christer Tuomivuo får en kasse med små numrerade burkar med de nio fabrikaten lingonsylt som de fick testa i olika nummerordn­ing. En självklar vinnare hyllades bland nio testade lingonsylt­er av konsumentp­anelen. ”Rikligt med fina och lagom fasta bär”, uppskattad­es i vinnarsylt­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden