Göteborgs-Posten

Oavgjort i stormmatch­en i Varberg

- Robert Laul robert.laul@gp.se

Stormatch? Nej, snarare stormmatch när Häcken kryssade mot Varbergs Bois. – Trots svåra förhålland­en gör spelarna en bra insats, säger tränaren Per-Mathias Högmo efter 1-1 mot Varbergs Bois.

Det är inte ovanligt att det blåser på Varberg Energi Arena. Just den här kvällen var det extraordin­ära förhålland­en. Det påverkade matchbilde­n. Bollen betedde sig stundtals som en bumerang i luften vilket ledde till en hel del muntra miner och skratt bland den 834 åskådare stora publiken.

Första halvlek hade Häcken motvind, den slutade 1-0 till Varberg.

Andra halvlek hade Häcken vinden i ryggen, den vann de med 1-0. Summan av vindspelet? 1-1. Rättvist? Tja, vinden var lika hjälpsam eller jobbig för båda lagen, välj själva.

Hemmalaget tog ledningen redan i fjärde minuten genom formstarke anfallaren Alexander Johansson som gjorde sitt andra mål på fyra starter. I sekvensen innan hade Häcken inte fått bort bollen från strax utanför eget straffområ­de i motvinden. Sedan misslyckad­es mittbacken Johan Hammar med att rensa undan Ryan Moons högerinläg­g.

Hisingslag­et saknade inte kvittering­schanser i första halvlek trots elva Varbergssp­elare och stormbyarn­a emot sig. Leo Bengtsson petade ett friläge strax utanför, Patrik Wålemark prickade stolpen och Alexander Jeremejeff hade en boll som täcktes av utespelare på mållinjen.

De yttre förutsättn­ingarna blev inte mindre besvärliga när det började ösregna efter en halvtimme.

Innermittt­fältaren Alexander Faltsetas:

– Svårspelat med mycket vind och mycket kamp. Man får göra det bästa av det. Det är lika för båda lagen, det är bara att gnugga på, sa Faltsetas till Discovery.

Efter paus slutade det att regna, men det fortsatte blåsa med oförminska­d styrka.

– Viktigt att vi sätter passningar­na på varandras fötter så vi inte slår långa bollar som blåser ut över kortlinjen, sa Häckenträn­aren Per-Mathias Högmo till Discovery inför andra halvlek.

Högmo gjorde ett offensivt byte redan i 55:e minuten när mittbacken Joona Toivio klev av. In kom offensive mittfältss­petsen Bénie Traoré som svarat för ett vasst inhopp senast mot Mjällby. Traoré var pigg idag också.

Men Häcken hade svårt att skapa chanser trots medvinden. Jocke

Perssons Varberg klev högt och tilllät inte många avslutsläg­en mot veteranen Stojan Lukic. Häcken fick förlita sig till fasta situatione­r – och det var så kvittering­en kom i 65:e minuten. En närmast perfekt slagen inläggsfri­spark från Patrik Wålemark gick hela vägen i nät strax framför Alexander Jeremejeff med flera.

Matchavslu­tningen blev odramatisk utan stora målchanser åt något håll. Alexander Jeremejeff hade den bästa men avslutet gick rakt på Stojan Lukic. Därmed stod sig 1-1 tiden ut i storm-matchen på Varberg Energi Arena.

Poängen är Häckens första på bortaplan på fem omgångar, sedan segern mot IFK Norrköping 18 juli. De ligger kvar på en tiondeplat­s i tabellen.

?? Bild: Krister Andersson ?? bK Häckens alexander Jeremejeff fundersam efter en missad målchans.
Bild: Krister Andersson bK Häckens alexander Jeremejeff fundersam efter en missad målchans.