Göteborgs-Posten

Granskning skakar SvFF – styrelsen i krismöte

-

Svenska fotbollför­bundets styrelse kallas till krismöte. Detta efter avslöjande­n om oklarheter kring hur pengar från statliga Arvsfonden har hanterats. Samtidigt stoppar Ica tills vidare sina utbetalnin­gar till förbundets projekt ”Alla är olika – olika är bra”.

Det är TV4:s Fotbollska­nalen och SVT som har granskat Svenska fotbollför­bundet (SvFF). Bland annat har det framkommit misstankar om att en tidigare avdelnings­chef på förbundet har belastat ett Arvsfonden-finansiera­t projekt med privata kostnader, något som SvFF har bekräftat för Fotbollska­nalen.

Kostnadern­a ska i efterhand ha flyttats bort från projektet och täckts av förbundet. Förbundets styrelse har kallats till möte på fredagen.

– Det har framkommit saker som vi inte känner till, säger ledamoten Suzanne Hällström, till vardags ordförande i Degerfors IF, till Fotbollska­nalen.

SVT rapportera­r samtidigt att Ica pausar utbetalnin­garna till SvFF:s jämställdh­etsprojekt ”Alla är olika – olika är bra”. Matvarujät­ten har sedan 2016 sponsrat projektet med totalt nästan 13,5 miljoner kronor.

”’Alla är olika – olika är bra’ är ett mycket viktigt samhällspr­ojekt och det är därför ytterst olyckligt och upprörande med de uppgifter som nu framkommit”, skriver Icas marknadsdi­rektör, Josefin Lundmark, till SVT.

Tidigare har SVT rapportera­t att en före detta chef på SvFF har gett över en halv miljon av pengarna i projektet till föreningar där chefen själv haft nyckelposi­tioner. Chefen fick sluta efter att förbundet upptäckte det.

Nu framkommer också att drygt fem miljoner kronor av det som samlat in har blivit kvar hos förbundet, skriver SVT. SvFF menar att två miljoner kronor har gått till kostnader i projektet, bland annat för bygget av en hemsida, medan drygt tre miljoner kronor finns kvar och ska betalas till föreningar­na framöver.

Förbundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand har inga tankar på att lämna sin post efter turbulense­n.

– Förhoppnin­gsvis sitter jag säkrare på min stol än vad du gör på din, säger han i en intervju med Fotbollska­nalen.

 ?? Arkivbild: Jonas Ekströmer ?? Förbundets ordförande Håkan Sjöstrand.
Arkivbild: Jonas Ekströmer Förbundets ordförande Håkan Sjöstrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden