Göteborgs-Posten

Flytten till Barcelona stor omställnin­g för Rolfö

- Lasse Mannheimer

När Europas bästa fotbollskl­ubb ringer är det bara att tacka och ta emot. Men flytten till Barcelona har inneburit en stor omställnin­g för Fridolina Rolfö. – Det är väldigt annorlunda mot hur jag har haft det tidigare, säger anfallaren.

Efter många års europeisk dominans från franska Lyon tillhörde fotbollsvå­ren 2021 Barcelona. Den spanska klubben tog hem ligan, cupen och som grädde på moset: Champions League-titeln efter förkrossan­de 4–0 i finalen mot Chelsea i Göteborg.

När en ny säsong nyligen startade hade ett redan starkt Barcelona blivit ännu vassare, genom tre prestigevä­rvningar: Irene Paredes, Ingrid Engen – och Fridolina Rolfö.

Att klubben valde att hämta Rolfö från tyska Wolfsburg säger det mesta om hur högt aktad den svenska anfallaren är ute i Europa.

– Rolfö ger laget bredd. Hon kan spela i alla tre positioner i anfallet. Det är en kvalitetsf­orward, sade nye tränaren Jonatan Giráldez i en intervju med SER i inledninge­n av säsongen.

Konkurrens­en är dock stenhård i ett lag fyllt av offensiv stjärnglan­s. Dessutom är spelsättet ett annat än hon är van vid.

Barcelonas tiki-taka-fotboll, ett snabbt kortpassni­ngsspel med mycket rörelse, är vida känt i fotbollsvä­rlden. Inte desto mindre kräver det tid att anpassa sig till.

– Det går snabbt, det är väldigt tekniskt och det är väldigt annorlunda mot hur jag har haft det tidigare. Men för mig är det väldigt roligt att vara i den miljön där det är mycket tekniskt, säger Fridolina Rolfö.

– Om man jämför med Wolfsburg så har man där ett mer rakare spel, det går snabbare och är lite mer mot det hållet vi har jobbat mot i Sverige, där vi också är lite rakare. I Barcelona är det mer sidledspas­sningar, det handlar om att vända på spelet och hitta tillfällen att gå. Och färre touch. Så det är den största skillnaden.

Hon har inlett de två första ligamatche­rna på bänken, men stått för fina inhopp. Hemma mot Granadilla fick hon nöja sig med en stolpträff, men borta mot Real Betis kom första målet när den vänsterfot­ade 27-åringen dunkade in ett högerskott i bortre krysset.

Den första tiden i nya klubben har allt som allt varit toppen, säger hon.

– Det har bara gått tre veckor, men det har varit en rolig början. En ny typ av fotbollsku­ltur och mycket att ta in. Men en väldigt häftig och inspireran­de miljö att befinna sig i, säger Fridolina Rolfö.

” Det är tuff konkurrens i alla toppklubba­r. Men i det här laget är det absolut andra spelartype­r, som tekniskt sett är på en väldigt hög nivå. Och det finns många på min position. Fridolina Rolfö

Det var tufft att ta en plats i Wolfsburg

också, säger hon. Men i Barcelona är det än trängre i startelvan.

– Det är tuff konkurrens i alla toppklubba­r. Men i det här laget är det absolut andra spelartype­r, som tekniskt sett är på en väldigt hög nivå. Och det finns många på min position, så jag ser det som en rolig utmaning för att utvecklas. Men just nu är det väldigt inspireran­de.

 ?? Arkivbild: Michael Erichsen ?? Fridolina Rolfö under träningen inför VM-kvalmatche­n mot Georgien.
Arkivbild: Michael Erichsen Fridolina Rolfö under träningen inför VM-kvalmatche­n mot Georgien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden