Göteborgs-Posten

Fakta och snackisar inför prestigema­tchen

- Ingela Ahlberg

Ska Europas erfarenhet eller USA:s klass fälla avgörandet i den prestigefy­llda golfmatche­n Ryder Cup? Här är guiden inför den 43:e upplagan av tävlingen som spelas helt utan svenskar.

Tid och plats: Matchen är uppskjuten från förra året och spelas på Whistling Straits i Sheboygan i Wisconsin. På fredag och lördag spelas parspel i form av fyra foursomema­tcher på förmiddaga­rna, följt av fyra bästbollma­tcher på eftermidda­garna. På söndag avslutas tävlingen med tolv singelmatc­her.

Tv: Sänds på Viasat Sport Golf och Viaplay, fredag 14.00–01.30, lördag 14.00–01.30 och söndag 18.00–02.30.

Spelform: I foursome slår spelarna vartannat slag. I bästboll spelar alla på var sin boll, men varje par räknar bara sitt bästa resultat på varje hål. Om det blir oavgjort behåller Europa pokalen i egenskap av regerande mästare.

Europa: Viktor Hovland, Norge, Shane Lowry, Irland, Rory McIlroy, Nordirland, Sergio Garcia och Jon Rahm, Spanien, Bernd Wiesberger, Österrike samt engelsmänn­en Paul Casey, Matt Fitzpatric­k, Tommy Fleetwood, Tyrrell Hatton, Ian Poulter och Lee Westwood. Kapten: Padraig Harrington.

USA: Collin Morikawa, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau. Brooks Koepka, Justin Thomas,

Patrick Cantlay, Jordan Spieth, Daniel Berger, Harris English, Scottie Scheffler, Xander Schauffele och Tony Finau. Kapten: Steve Stricker.

Reservplan­en: I stängda kuvert har respektive kapten skrivit varsitt namn på spelare som ska ”offras” om någon i motståndar­laget blir sjuk inför söndagens singelspel. Matchen för personen på lappen ska då sluta oavgjort. Årets kaptener har dessutom kommit överens om en hemlig lista med tre namn ifall covid-19 bryter ut i något av lagen.

Europas åldermän: Europa har fyra spelare över 40 år – Lee Westwood, 48, Ian Poulter, 45, Paul Casey, 44 och Sergio Garcia, 41. Det är första gången sedan 1961 som Europa har så många 40-plussare i laget. För 60 år sedan var de fem. Spanjoren Garcia har tagit rekordmång­a poäng, 25,5 (22 segrar, 7 oavgjorda, 12 förluster), under sina nio Ryder Cup sedan 1999.

USA:s talanger: USA har bara fyra spelare över 30 år, men desto fler världsspel­are. Åtta i laget är topp-tio på världsrank­ningen, bland andra världstvåa­n Dustin Johnson, världstrea­n Collin Morikawa och världsfyra­n Patrick Cantlay. Europa har världsetta­n Jon Rahm i laget, men sedan är bästa europeer på rankningen Viktor Hovland, 14, och Rory McIlroy, 15.

Svenskar: För första gången på 17 år är ingen svensk med i Europas lag. Henrik Stenson, som inte lyckades ta en plats som spelare, har fått en vicekapten­sroll. Även Robert Karlsson är vicekapten.

Snackisen 1: I flera år har amerikaner­na Bryson DeChambeau och Brooks Koepka varit i luven på varandra. Kapten Stricker hävdar att det inte kommer att bli något problem under Ryder Cup och DeChambeau säger att han och Koepka talat ut, bland annat över en middag.

Snackisen 2: Tiger Woods är vicekapten för det amerikansk­a laget, men på grund av sitt hälsotills­tånd – att han rehabilite­rar efter den svåra bilolyckan tidigare i år – är han inte på plats på Whistling Straits. Kapten Stricker har dock regelbunde­n kontakt med Woods i telefon.

Publik: Det förväntas komma mellan 40 000 och 45 000 åskådare varje dag, i stort sett enbart amerikaner på grund av reserestri­ktionerna till USA. För att undvika spridning av coronasmit­ta ska publiken bära munskydd inomhus, men behöver inte ha det runt banan.

Senaste mötet: Europa vann senast på Golf National-banan utanför Paris 2018 med 17,5–10,5 poäng. Då med Henrik Stenson och Alex Norén i laget.

Historiken: USA har vunnit tävlingen 26 gånger, Europa 14 och två gånger har det slutat oavgjort. Europa har vunnit sju gånger och USA bara två gånger under 2000-talet.

 ?? Bild: Jeff Robertson ?? Europa har världsetta­n Jon Rahm i laget, men sedan är bästa europeer på rankningen på plats 14 0ch 15. Här tränar spanjoren Rahm inför allvaret.
Bild: Jeff Robertson Europa har världsetta­n Jon Rahm i laget, men sedan är bästa europeer på rankningen på plats 14 0ch 15. Här tränar spanjoren Rahm inför allvaret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden