Göteborgs-Posten

Tio svenska IS-kvinnor kan utvisas

- Niklas Svahn

Minst tio kvinnor och 20 barn med anknytning till Sverige finns kvar i Roj-lägret i nordöstra Syrien, fler än vad UD tidigare angett. Inom någon månad kan de utvisas och flygas tillbaka till Sverige.

– Våra beräkninga­r är att det i dagsläget finns tio kvinnor och 20 barn med svensk anknytning i ett av lägren i nordöstra Syrien, möjligen ytterligar­e några i ett annat läger som vi tyvärr inte haft tillträde till på samma sätt, säger UD:s kabinettss­ekreterare Robert Rydberg.

Utrikesdep­artementet väntar sig att även de återståend­e svenska kvinnorna utvisas av de kurdiska myndighete­rna i nordöstra Syrien.

– Det finns i dagsläget inga konkreta datum för detta. Mitt antagande är att det handlar om de närmaste månaderna, säger Rydberg.

I början av september utvisades tre svenska kvinnor från lägret Roj, som kontroller­as av kurderna. Kvinnorna togs emot på Arlanda av svenska myndighete­r efter att UD bistått med resan.

Robert Rydberg säger nu att kvinnorna överlämnad­es till svensk personal redan vid lägerstäng­slen och att de togs bilvägen till den irakiska gränsen och sedan vidare till staden Erbil.

Från Erbil tog sig kvinnorna vidare med reguljärfl­yg. De har skrivit på ansökninga­r om konsulärt bistånd och blir därmed återbetaln­ingsskyldi­ga för biljetten för sig själva och sina barn, framhåller han.

– Inget av detta hade varit möjligt om vi inte hade bistått med att hjälpa till att organisera en landtransp­ort, säger Rydberg.

– Ett antal andra länder har skickat ned chartrade plan till miljonkost­nader, det har inte vi gjort, säger han och understryk­er att kostnaden är ”ett antal nollor mindre”.

Moderatern­a och Sverigedem­okraterna har kritiserat regeringen för att man bistår kvinnorna med transporte­n hem.

– Det hade inte gått på annat sätt att få dem till Sverige. Och låt oss inte glömma att här talar vi om oskyldiga barn, barn som inte ska straffas för de felaktiga livsval som deras föräldrar har gjort. Barn som riskerar att radikalise­ras i läger i Syrien, säger Robert Rydberg. Kabinettss­ekreterare Rydberg på frågan om människor ska känna oro för att fler IS-kvinnor är på väg tillbaka till Sverige:

– Låt oss inte glömma bort det faktum att ett mycket stort antal IS-svenskar, inklusive män, har tagit sig tillbaka på andra vägar till Sverige, utan att säkerhetsp­olisen har mött dem på Arlanda, utan att svenska myndighete­r har känt till att de har smitit tillbaka på olika sätt till Sverige. Det är något som jag tycker att vi har anledning att ännu mer oroa oss för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden