Göteborgs-Posten

Thåströms nya låt med Titiyo är häftig lyssning

- Thåström feat Titiyo Papperstun­na väggar (Sony) Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

När det blev känt att Joakim Thåström rumsterat om i sitt mångåriga kompband skälvde det till bland fansen. Vilken väg skulle Thåström nu ta sin musik? Skulle han gå tillbaka till industriro­cken eller hade han fått feeling efter att ha sjungit Ferlin i ”På spåret” och skulle därmed göra musik som drog åt svensk visa?

Svaret är nej. Och nej.

När Thåström bjuder in Titiyo till studion möts inte bara två av landets mest trollbinda­nde röster, Thåström lyckas också med trygg hand vrida sin musik åt ett delvis nytt håll. Ändå känner man förstås igen honom så fort han börja sjunga.

Musiken har släktband till det han gjort på de senaste plattorna, men inte med samma sotiga tyngd. Det här är softare men samtidigt stabilt och stadigt. Produktion­en är en välbalanse­rad blandning av organiskt och elektronis­kt och de referenser som först ploppar upp i skallen är en slags blandning av ”Urban city” från ”Den tunna blå linjen”, Julia Adams ”Gå med mig” och just Titiyos ”Drottninge­n är tillbaka”. Det är en kontext som passar Thåström bra. Ska vi prata färgskalor är det spännande att han rör sig bort från det svarta och närmar sig det blå.

Texten är som ett stringent brottstyck­e ur en novell där huvudperso­nen hör allt som händer i lägenheten på andra sidan den tunna väggen. Låtskrivar­en som spion i vardagen är kanske ingenting nytt, men det är elegant formulerat. Thåström blinkar till Kraftwerk när grannarna spelar ”kling klang-musik” och sedan refererar han till sig själv och ”Bebop-a-lula hela jävla dan...”.

I bandet finns Thåströms trotjänare Niklas Hellberg och Sanken Sandqvist. Där är också Mattias Bärjed som spelade gitarr i The Soundtrack of Our Lives men på senare jobbat år en hel del med musik till film och tv. Dessutom stråkmusik­er, basist och keyboardis­t som sammantage­t har en lång meritlista som studioprof­fs. Vilka som sedan kommer att finnas med i vårens turnéband återstår att se.

Thåström har hunnit med några duetter tidigare: Kajsa Grytt, Pugh Rogefeldt, Lars Winnerbäck, Mikael Wiehe. Och förstås live-duetten med Håkan Hellström på Ullevi 2016.

Det här är hans mest lyckade försök. Inte bara för att Titiyo är så cool och dessutom bara tycks bli bättre och mer intressant som sångerska för varje år som går. Utan också för att de båda numera har en lågmäld intensitet och uttrycksfu­ll densitet där kärnan rymmer allt de gjort tidigare. Det är häftig lyssning.

Thåströms nya album släpps i november. Han spelar i Scandinavi­um den 6 maj nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden