Göteborgs-Posten

DNA-testet räddar inte barnstjärn­ans historia

- Mats Johnson kultur@gp.se

Arvet

Regi: Maïwenn

Med: Maïwenn, Anne Berest, Omar Marwin, Louis Garrel och Fanny Ardant Frankrike, 2020 (90 min)

Maïwenn, som hon kort och gott kallar sig med efternamne­t Le Besco skippat, är en fransk manusförfa­ttare, sångerska, skådis och före detta barnstjärn­a som är i högsta grad aktiv.

Hon står för manus och regi och har den viktigaste rollen i dramat ”Arvet”, som i original heter ”DNA”. Det är av flera olika skäl en bättre titel, mest för att det redan finns några filmer som heter ”Arvet”.

Paris i nutid. En stor familj bestående av fyra generation­er har tagit med sig morfar/gammelmorf­ar Emir (Omar Marwin), som vistas på ett äldreboend­e, ut på en promenad. Emir är skröplig och dör en kort bit in i filmen. Det är han som hållit samman hela familjen, och efter hans frånfälle kommer genast gamla konflikter upp till ytan. Följer gör en strid ström av gräl. Det grälas konstant när begravning­en ska planeras. Till och med på själva begravning­en uppstår det bråk. Så där håller det på.

Filmen är verbal i överkant och överlastad, i betydelsen det är väldigt många medverkand­e och släktrelat­ioner att hålla reda på. Själv satt jag och väntade på att regissören skulle komma till skott och koncentrer­a sig på det som ska vara den delvis självbiogr­afiska filmens huvudtema: En kvinna som börjar söka efter sina rötter.

Jo, till slut. Den olyckliga Neige (Maïwenn), som inte riktigt är i psykisk balans, gör ett DNA-test. Hennes morfar Emir lyckades ta sig från Algeriet till Frankrike när han var 22. Neiges syskon är fullständi­gt ointresser­ade av sitt algeriska ursprung (de vill vara helfranska), men Neige vill veta om det finns något algeriskt blod i hennes ådror.

Nu blir ”Arvet” mer fokuserad och börjar verkligen handla om en kvinna som vill få svar på viktiga frågor, svar som förhoppnin­gsvis kommer att ge henne ett bättre, mer harmoniskt liv. Vägen framåt tar några oväntade riktningar, , men filmens slutscener är extremt förväntade.

Titta också på:

”Familjen” (Ettore Scola, 1987) ”Polis” (Maïwenn, 2011) ”Förförd” (Maïwenn, 2015)

 ?? Bild: Nonstop Entertainm­ent ?? Maïwenn både regisserar och spelar i ”Arvet”.
Bild: Nonstop Entertainm­ent Maïwenn både regisserar och spelar i ”Arvet”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden