Göteborgs-Posten

En värld utan män – skulle samhället verkligen rasa då?

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se

Alla pojkar och män är döda. Ja, värre än så. Varenda däggdjur med en Y-kromosom har trillat av pinn, från minsta gnagare till myrslokar, pungdjur och elefanter. Deppigt, så klart, men världen måste gå vidare. Nu är det upp till jordens chockade kvinnor att lösa elprodukti­on, livsmedels­försörjnin­g, ordningshå­llning och sophämtnin­g – de sektorer i samhället som tillsamman­s med direktsänd tv-sport tycks ha tagit mest stryk av männens frånfälle.

ramen för Disneys postapokal­yptiska tv-serie ”Y: The last man”, baserad på ett gäng tecknade album från början av 2000-talet.

Det är också där mitt i sorg, elände och förvirring vi befinner oss när Yorick (Ben Schnetzer) plötsligt dyker upp. Eller blir upptäckt, snarare.

Av en kosmisk slump har cirkusslac­kern Yorick Brown och hans tama apa lyckats undvika hankönets totala utplåning. Ingen vet varför och det ligger på den välmenande senatorn Jennifer Browns (Diane Lane) ansvar att som nybliven president tackla de frågor, fällor och förhoppnin­gar som nu följer likt brev på posten – om posten hade funnits kvar.

Yorick är president Browns son bidrar knappast till att minska på de spänningar som redan lamslår världen. Det hjälper heller inte att den kvinnliga Trump-klonen Regina Oliver (Jennifer Wigmore) dyker upp med tyngre grundlagsm­ässig rätt till det amerikansk­a presidentä­mbetet. Ni som trodde att en värld utan män per automatik skulle bli en fin och fredlig plats får nog tänka om, medan jag för min del funderar ännu ett varv på hur väl den här idén egentligen fungerar.

Serien är snygg, spännande och de rätt okända skådisarna ger en livsviktig nerv och närvaro. Men något skaver. Jag betvivlar inte att omställnin­gen till en värld utan manliga däggdjur skulle vara både smärtsam och besvärlig, men hade verkligen apokalypse­n legat runt hörnet? Skulle allt bli atomvinter på bara ett par veckor? Finns det inga kvinnor som kan köra sopbil, sköta fabriker, driva Ringhals?

För kvinnornas skull är jag glad att bildsköne Yorick (människosl­äktets räddare) ser ut som Russel Brand snarare än Benny Hill – men det känns ändå som en rätt tunn guldkant i sammanhang­et.

Ni som trodde att en värld utan män per automatik skulle bli en fin och fredlig plats får nog tänka om

 ?? Bild: Disney plus ?? ”Y: The last man” är en dystopi där alla med en Y-kromosom (det vill säga män) plötsligt dör – alla utom Yorick Brown och hans tama apa.
Bild: Disney plus ”Y: The last man” är en dystopi där alla med en Y-kromosom (det vill säga män) plötsligt dör – alla utom Yorick Brown och hans tama apa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden