Göteborgs-Posten

Johan Rylander: Hur kan Frölunda missa chansen att betala tillbaka?

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

”Vi ska aldrig nånsin ta vår publik för given igen”, lovade Frölundas coach Roger Rönnberg häromvecka­n. Synd bara att han glömde grunda det påståendet i föreningen. För var är hajpen? Hur bjuder föreningen tillbaka till alla trogna som stöttade under helvetesår­et?

Frölunda HC gjorde ett strålande resultat det förra räkenskaps­året. För trots en hotande skärseld med tomma läktare och knäande sponsorer styrde ekonomen och klubbdirek­tören Christian Lechtaler tidigt landets största hockeyföre­ning in i en lugn hamn – och ankrade där.

Spelare och personal på kontoret permittera­des, lönerna sänktes, bidragen från staten trillade in – och när många supportrar, de allra flesta, valde att efterskänk­a sina säsongskor­t ... ja, då stod det plötsligt 900 000 kronor plus på kontot efter en säsong som på räknestadi­et kunde ha gett 25 miljoner kronor minus.

Den här kvällen spelar Frölunda förhoppnin­gsvis den allra sista matchen med restriktio­ner i vår livstid – och det finns 3 000 fans i Scandinavi­um.

På torsdag nästa vecka kan du däremot sitta tätt intill en främling, du kan svinga en bägare, du kan resa dig upp och vråla – för när Örebro HK åker in i arenan är det plötsligt fritt fram för all publik.

Så var är hajpen, Frölunda HC? Har ni sålt ut arenan än?

Det har kommunicer­ats nåt trött inlägg på sociala medier att snart är publiken tillbaka där den hör hemma, att snart är alla tillsamman­s igen.

I övrigt är det oroväckand­e tyst. Om du tar motorvägen söderut till Malmö så rustar Redhawks för fest. Visst, klubben fyller 50 år – men tillsamman­s med arenabolag­et Arenan har föreningen valt att sälja precis alla biljetter i arenan för just 50 kronor.

Om folk får komma tillbaka, ja – då ska arenan banne mig fyllas, tycks skåningarn­as smarta ledning tänka.

Tre timmar med bil norrut på samma motorväg är verklighet­en en helt annan.

Här i Göteborg kostar biljettern­a 520 kronor på bästa plats – och de säljs naturligtv­is lika bra som vanligt. De biljetter som är svårare att sälja är som tidigare år av den ”billigare” typen, där du sitter lite sämre. Det är de här biljettern­a som gäller för åskådare som får vända på slantarna.

Här borde ju Frölunda ha tänkt till – gått ihop med ett par stora sponsorer och sett till att bjuda tillbaka. Alla människor som swishade soffbiljet­ter, avstod att kräva pengar för sina årskort, som stöttade på olika sätt – de personerna skulle ni ha hedrat.

Det är inte att devalvera produkten.

Det är att lyfta de människor som faktiskt gör att ni kan ha en elitklubb på högsta nivå i Göteborg.

Frölunda HC missar ett fullständi­gt vidöppet mål den här gången.

Det här är matchen när hjärtat får blod igen. Det här är matchen när lungorna fylls av luft igen. Det här är matchen när spelarna kommer att bäras fram av sin älskade publik igen.

Det här är matchen när det bara s-k-a

vara 12 044 i arenan.

Och vad har Frölunda svarat med?

Ordinarie priser. Och trötta formulerin­gar att det finns biljetter kvar att köpa. Klubben kan inte ens svara på hur många biljetter som sålts, men det finns enligt Ticketmast­er nästan 2 000 platser kvar.

”Vi har inte gjort beräkninga­rna ännu, men det finns biljetter kvar om någon undrar.”

Tro fan, det.

Ni gör ju precis tvärt emot vad Roger Rönnberg säger – och tar publiken för given.

 ?? Arkivbild: Michael Erichsen ?? Publiken ska inte tas för given, anser tränare Rönnberg.
Arkivbild: Michael Erichsen Publiken ska inte tas för given, anser tränare Rönnberg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden