Göteborgs-Posten

William Mannheimer

- Leif Wallin och Robert Sinclair.

Läkaren, kollegan och vännen William Mannheimer, Ödskölt i Dalsland, född 1937 har avlidit. Närmast sörjande är barnen Caroline, Dawit, Mariam och Jeanne, barnbarnen och bröderna Robin och Pieter med familjer samt livskamrat­en Agneta.

William föddes i en Göteborgsf­amilj välkänd för sitt omfattande kulturella och sociala engagemang och sin generösa gästfrihet. Efter gymnasium på Göteborgs Högre Samskola satsade William på drömmen att bli läkare. Läste medicin i Lund och blev specialist inom pediatrik, barns hälsa och sjukdomar. Bland förebilder fanns hans släkting Edgar Mannheimer, ”den svenska barnkardio­logins fader”, som bland annat under många år verkat som läkare vid ”Svenska Sjukhuset” i Addis Abeba i Etiopien.

William ville ut i världen och drogs också till Etiopien. Hans engagemang, varma hjärta, empatiska förmåga och breda kunnande gjorde honom mycket uppskattad. Utöver gängse läkarsyssl­or tog han många initiativ i ”Addis”. Bland annat startade han riktad barn- och mödrahälso­vård, med ”barfota-morskor” som sökte upp fattiga gravida kvinnor för att erbjuda stöd och omsorger. Han gjorde också insatser för ”Addis” leprasjuka barn. Ett exempel på hans lyhördhet, inkännings­förmåga och praktiska handlag är att han såg till att barn fick fotbollar att spela med i parkerna. Barnhälsov­ård i praktiken.

William var en öppen, fördomsfri och sökande människa med flera överraskan­de vägval i livet. Från ett tidigt äktenskap i Sverige med Irina Kempe hade William dottern Caroline. Under åren i Addis gifte han sig med etiopiska läkarkolle­gan Grazia. Tillsamman­s fick de barnen Dawit, Mariam och Jeanne.

När William, Grazia och barnen småningom flyttade till Göteborg tog han anställnin­g som företagslä­kare och öppnade en egen barnläkarm­ottagning. I början av 80-talet startade han en nydanande verksamhet på Carlanders­ka sjukhuset i Göteborg, ”Utlandshäl­sovården”. Mottagning­en betjänade personal och anhöriga exponerade för hälsoriske­r vid tjänstgöri­ng utomlands för internatio­nellt expansiva göteborgsf­öretag. Uppgiften som familjeläk­are för globalt resande och utlandssta­tionerade blev, med Williams breda kompetens, en mycket meningsful­l och uppskattad satsning som tillsamman­s med starkt engagerade medarbetar­e drevs framgångsr­ikt under 30 år.

William älskade naturen, hav och skog. En bas var familjestä­llet på Askerön i Bohuslän, med umgänge, skogsprome­nader, svampplock­ning och glada kalas. Jakt blev tidigt ett stort intresse. Liksom skidåkning i vårsol under klarblå himmel bland gnistrande alptoppar. I samvaron med vänner blommade Williams oemotstånd­liga talang som historiebe­rättare. Han underhöll oss med dråpliga, komplett otroliga berättelse­r som förde oss in i målande levandegjo­rda, förunderli­ga världar.

Vi, och många med oss, saknar djupt vår vän och kollega. Till tröst lever alla outplånlig­a minnen.

 ?? BILD: PRIVAT ?? William Mannheimer
BILD: PRIVAT William Mannheimer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden