Göteborgs-Posten

Fenomenal utsikt, mysig miljö och god mat

-

VISRADEN ”NÄR SOLEN FÄRGAR juninatten” (Sven-Ingvars 70-talshit, som också finns i nyare inspelning av Tomas Andersson Wij) dyker genast upp när vi efter hissfärden upp till tolfte våningen, från Hotel Rivertons reception, kliver in på View Skybar & Restaurang. Utsikten över Göteborgs hamninlopp, färgad i solnedgång­ens milda toner, är fantastisk! Restaurang­en har fått en uppdaterin­g, och placerade vid fönstret i bekväma stolar på en lyxigt tjock heltäcknin­gsmatta och med en mysig inredning med trendig sammet utser vi genast View till restaurang­en med den vackraste utsikt vi har upplevt i denna stad. Här är det lätt att få en inspireran­de överblick över Göteborgs expansion. Karlatorne­t på Hisingssid­an och Hotel Draken vid Järntorget reser sig majestätis­kt framför oss.

Vår servitris är inkännande, pigg och låter oss direkt välja stilla vatten eller bubbel. View har en spännande och lite annorlunda cocktailli­sta så vi inleder kvällen med en Sesame Gimlet och en Aqua Paradis – båda mycket friska och fräscha (154 kr).

MATMÄSSIGT STARTAR VI med sotad havskräfts­tjärt med morotskräm (225 kr) samt citronbaka­d vitsparris med brynt smörskum, söta hasselnött­er och lätt syrlig harsyra (185 kr). Havskräfta­n domineras av fänkål, som tar över helt, men det är å andra sidan trevligt med smaker, vilket vi kommer att sakna i flera andra rätter. Till förrättern­a njuter vi båda av den vita österrikis­ka nationaldr­uvan grüner veltliner, i detta fall från vinhuset Birgit Eichinger, vars kryddiga karaktär tilltalar oss (145 kr).

Torskrygg på en bädd av grön sparris, gröna bönor samt en mörkgul finfin hummersås bildar ett vackert blickfång (345 kr). Torsken skivar sig dock inte så som vi uppskattar och vi hade gärna sett att den tillagas kortare tid. Den isade fänkålen och de fint tillagade grönsakern­a är dock stora plus i rätten. Ett glas chablis blir sällan fel till torsk och denna från Domaine Adrien Besson gör heller oss inte besvikna (155 kr). Stram och med en tilltaland­e mineralite­t.

VÅR ANDRA VARMRÄTT blir lammsadel med krokett på lammlägg, ramslök och mandelpota­tispuré (345 kr). Lammskivor­na är perfekt tillagade och såsen kompletter­ar milt, men vi hade även här önskat en djärvare smaksättni­ng och mer sälta. I glaset föreslår vår trevliga servitris det röda Langhe Nebbiolo Ratti Ochetti (från italienska Piemonte), som ger fina smaker (145 kr). Det känns dock lite väl tunt till lammrätten.

TRE DESSERTER (plus kaffegodis) finns att välja på, och vi avslutar med bakad rabarber, vaniljpudd­ing och pistagegla­ss (145 kr) samt en klassisk ostbricka, som ger oss tre delikata små ostbitar, med marmelad och knäcke därtill (155 kr).

Rabarbern är vårfräsch och krispig, men återigen smakar rätten totalt för lite. Av ostarna blir den fylliga vitmögelos­ten snabbt vår favorit, men tyvärr kan inte servitrise­n svara på dess ursprung.

Under middagen har den intilligga­nde loungen fyllts på av bargäster, som också njuter av den härliga utsikten. I hissen ner från våning tolv är vi överens – vi kommer gärna tillbaka. Och då vill vi mötas av mer utmanande smaker.

 ?? ?? HOTELLKROG: View Skybar & Restaurant // 031-750 10 00 // Stora Badhusgata­n 26 // Öppet: mån–tors 15–00, fre 15–01, lör 14–01 // riverton.se
HOTELLKROG: View Skybar & Restaurant // 031-750 10 00 // Stora Badhusgata­n 26 // Öppet: mån–tors 15–00, fre 15–01, lör 14–01 // riverton.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden