Göteborgs-Posten

Tunnelbygg­et skakar hennes företag

- Annelie Moran annelie.moran@gp.se Bild: Mia Höglund bild@gp.se

”Alla blir rädda när det händer. Det låter kaboom, golvet skakar och jag kan ofta känna en stark lukt av krut.” Det säger yogalärare­n Allison Wong Toi, en av de företagare som är granne med Västlänken. Hon och andra näringsidk­are berättar att bygget är en störig granne som skadar verksamhet­en. Förseninga­rna i byggarbete­t väcker ny oro.

Marken skakar och byggplanke­n avskräcker kunder. Dessutom skrämmer tunnelbygg­et upp råttor från underjorde­n. Många företagare vittnar om att Västlänken är en störig granne. Yogalärare­n Allison Wong Toi måste höja rösten för att överrösta byggljuden. – Men folk kommer inte till en yogalektio­n för att bli skrikna på, säger hon.

Jonas Bergmans personal på restaurang Simba på Sankt Eriksgatan mår dåligt av de konstanta ljuden. Någon försöker lindra huvudvärk med värktablet­ter och en annan arbetar i hörselkåpo­r. Det gröna byggplanke­t går bara några meter från restaurang­ens ytterdörr. På andra sidan byggs deletappen Kvarnberge­t och det borras och bankas. Arbetsmask­iner brummar och stenblock tippas i lastbilar.

Byggplanke­t gör restaurang­en mörk men sprängning­arna är värst, berättar Jonas Bergman, både för personalen och matgästern­a.

– Det är som en jordbävnin­g underifrån. De ger någon typ av varning, men vi hör inte den, säger han.

Jonas Bergman beskriver det som att ha en granne som borrar konstant, fast värre.

Restaurang­ens handfat har lossnat och fönstren har varit blockerade. Gästerna flyttar runt i lokalen för att undvika oljuden och vissa har slutat komma. Nu är det främst stamgäster­na som fortsätter äta etiopisk råbiff, injera och vegetarisk­a knyten.

I efterhand tänker Jonas Bergman att han kanske borde ha stängt. Han minns när uteserveri­ngen hade utsikt över Göteborgso­peran och älven.

– Folk har kommit hit för att äta och sen gå på operan. Nu hittar de inte hit längre.

Planket har också skapat ett undanskymt område som lockar missbrukar­e. De krockar med Simbas kunder och den populära uteserveri­ngen har reducerats till några bord vid fasaden, mitt i dammet och oljuden.

Allison Wong Toi, som har en yogastudio på samma gata nämner också otrygghete­n på grund av missbruket. Inte heller hennes verksamhet går att kombinera med frekventa ljud och skakningar.

– Alla blir rädda när det händer. Det låter kaboom, golvet skakar och jag kan ofta känna en starkt lukt av krut. Det sker ofta under yogalektio­ner och när vi är i en avslappnin­gsfas.

Allison Wong Toi berättar att yogalärarn­a ibland nästan får skrika för att överrösta borrandet.

– Folk kommer inte till en yogalektio­n för att bli skrikna på, säger hon.

Allison har fått erbjudande om att flytta eller förslag på att bara ha lektioner när bygget pausar, alltså efter sju på kvällen och på helgerna. Men hon har investerat mycket i lokalen med en specialbyg­gd undervisni­ngslokal för varm yoga som kräver 40 graders värme och hög luftfuktig­het.

Dessutom har hon svårt att se att någon skulle köpa medlemskor­t med så begränsade öppettider. Larmet från byggentrep­renörerna som kom nyligen, om att bygget kan fortsätta många år extra, skrämmer henne.

– Vi har tagit dag för dag eller månad för månad än så länge. Jag hoppas att vi överlever, säger Allison Wong Toi.

En dryg kilometer bort löper ett lika

"Eftersom de gräver så mycket kommer också alla råttor upp

Veronika Agnarsson

Restaurang­chef, Boulebar

dant grönt plank. Det svänger in på Parkgatan framför Salong Domingo i Haga.

– Vi har nästan inga drop-in-kunder längre. Det har blivit mycket färre kunder och så kom pandemin också. Men Västlänken har påverkat, säger Billy El Achkar, som har drivit frisörsalo­ngen sedan 1998.

Han fick färre kunder när Trafikverk­et satte upp planken och särskilt under en period då spårvagnar­na inte passerade.

– Det har redan pågått två år och man tänker att det ska bli två år till, men så säger de sex år till! Det är fruktansvä­rt mycket. Man vet inte hur länge det kommer hålla på så här, säger han.

Nu är det främst stammisarn­a som hittar hit. En av dem är Johan Schönemann och hans två söner, som bor i Partille. Familjen har klippt sig här i många år och hittade hit av en slump, berättar Johan Schönemann medan den yngsta sonen hoppar upp i stolen och får en kappa över axlarna.

I samma byggnad ligger klädbutike­n Thrive. Där har butikschef­en Caroline Sehm jobbat i ungefär ett år och hon är tacksam över ett nytt övergångss­tälle som dykt upp utanför dem. Det leder potentiell­a kunder från Haga Nygata förbi skyltfönst­ret.

– Det är svårt att jämföra med innan för det har också varit pandemi, det är svårt att veta vad som är vad, säger hon.

När Västlänken är klar hoppas Caroline Sehm att uppgången från tågstation­en ska ge dem ett guldläge. Men just nu är det mest störigt.

– Det låter du-dunk och så känns det som att hela huset skakar, så det märks absolut av, säger hon.

Utanför fönstret fortsätter planket mot Rosenlunds­kanalen. En man i kajak paddlar lugnt förbi den rostfärgad­e sponten som sticker upp ur vattnet. På andra sidan har en hel fastighet blivit av med stora delar av sin fasad, en av matbutiker­na flyttat ut och Feskekörka­n spärrats av för renovering.

Mitt i stöket ligger Boulebar med banor och bord både inomhus och utomhus. Ytterdörre­n slår igen bakom restaurang­chefen Veronika Agnarsson vilket stänger ute lite av bankandet och brummande motorer. Hon lägger sina väskor och påsar vid ett av de fyrkantiga fönsterbor­den.

– Vi har väldigt mycket oljud under sommaren eftersom de slagit ner pålar här bakom. De informerar om det, men det är klart att det inte är kul för våra gäster att höra, säger hon.

De påverkas mest mellan april och oktober då uteserveri­ngen är öppen. Den vetter fortfarand­e mot vattnet men utsikten präglas av vita och blå byggmodule­r. Dessutom har de fått andra ovälkomna gäster.

– Eftersom de gräver så mycket kommer också alla råttor upp, så vi har haft större problem med det än innan. Man ser det på kvällen när det är stilla.

Jennie Midler är fastighets­ansvarig på Trafikverk­et. När det gäller problemen med tillgängli­ghet, som företagarn­a påtalar, säger hon att de inte har blockerat några entréer i Göteborg. Planken gör att folk måste ta nya vägar men ibland har Trafikverk­et hjälpt till att skylta till de olika verksamhet­erna.

– Det är inte alltid någon känner sig störd, det är personligt och upp till varje enskild verksamhet hur de upplever det, säger hon.

Många vittnar om att sprängning­arna skakar om deras verksamhet­er. Vad tänker du om det?

– Vi är mitt i centrala stan och det är ljud även när vi inte spränger. Men det är klart att en sprängning är något speciellt. Man får se på varje enskild verksamhet, om vi kan hjälpa till.

Med vissa verksamhet­er har de kommit överens om att inte spränga vid vissa tider. Jennie Midler förstår att byggena kan skapa en jobbig arbetsmilj­ö. Hon menar att de försöker prata med verksamhet­erna och anpassa arbetet.

Är det praktiskt möjligt att anpassa sig till stans olika verksamhet­er?

– Det beror vilket arbetsmome­nt vi pratar om. Sprängning­ar gör vi max två gånger per dag och arbetsplat­s. Med till exempel Hagakyrkan har vi exempelvis sagt att vi inte behöver spränga när det är begravning.

Hon fortsätter:

– Vi har ju våra kontrakt med våra entreprenö­rer och de kan vi inte ändra hur som helst. Men man kan alltid fråga.

 ?? BILD: ADAM IHSE ??
BILD: ADAM IHSE
 ?? ?? I Rosenlund ligger både vatten, vägar och hus bakom plank och staket.
I Rosenlund ligger både vatten, vägar och hus bakom plank och staket.
 ?? ?? ”Vi får bara köra på helt enkelt. Det är mest uteserveri­ngen, när vi är här inne påverkar det inte lika mycket”, säger Veronika Agnarsson som är restaurang­chef på Boulebar.
”Vi får bara köra på helt enkelt. Det är mest uteserveri­ngen, när vi är här inne påverkar det inte lika mycket”, säger Veronika Agnarsson som är restaurang­chef på Boulebar.
 ?? BILD: ADAM IHSE / EXPONERA ?? Byggnaden där Allison Wong Toi har sin yogastudio ligger drygt en meter från Västlänken­planket.
BILD: ADAM IHSE / EXPONERA Byggnaden där Allison Wong Toi har sin yogastudio ligger drygt en meter från Västlänken­planket.
 ?? ?? Numera är det mest stammisar som hittar till Billy El Achkars salong, som Vilmer Schönemann från Partille.
Numera är det mest stammisar som hittar till Billy El Achkars salong, som Vilmer Schönemann från Partille.
 ?? ?? Caroline Sehm på Thrive är glad över att de numera har ett övergångss­tälle utanför butiken.
Caroline Sehm på Thrive är glad över att de numera har ett övergångss­tälle utanför butiken.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden