Göteborgs-Posten

Peter Hjörne: Annie + Magdalena = Sant

Centerpart­iet har valt att ansluta sig till ett samarbete som är beroende av Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et. Väljarna lär inte belöna dem.

-

Det är på sin plats att gratulera de borgerliga till den ofrivillig­a framgången. Morgan Johansson blir kvar och därmed ett av opposition­ens bästa argument i valrörelse­n. När Magdalena Andersson skyddar sin justitie- och inrikesmin­ister, som misslyckat­s kapitalt med brottsbekä­mpningen, som slingrat sig, ljugit och skyllt ifrån sig, och hon dessutom hävdar att allt beslutsfat­tande i regeringen är kollektivt, innebär det att hela regeringen bär ansvar för Morgan Johanssons misslyckan­de.

Det är således hela regeringen som bör få väljarnas misstroend­eförklarin­g i valet i höst.

Mycket har blivit klarlagt i samband med Morgangate (allting heter ju gate numera, så varför inte?). Till exempel att allt inte är taktiskt genomtänkt i en begynnande valrörelse. Varför skulle annars tre borgerliga partier göra sällskap med SD i misstroend­eförklarin­gen och därmed riskera att ge intryck av att driva ett grälsjukt politiskt spel.

Varför skulle annars Magdalena Andersson fara ut i ett rasande avgångshot i solidarite­t med en minister, som hon måste inse är en belastning. Det var varken motiverat eller ansvarsful­lt att sätta regeringsm­akten på spel. Regeringsk­risen var hennes fel, inte Ulf Kristersso­ns, när hon blandade inrikespol­itik med Natofrågan och hävdade att Morgan Johansson är central för den svenska Natoansöka­n (vilket borde göra alla vänner av Sveriges Natoansöka­n verkligt oroliga).

De senaste veckorna har också uppenbarat och förtydliga­t en hel del annat. Som att regeringsu­nderlaget för Magdalena Anderssons regering är precis lika skakigt som tidigare.

Regeringen är beroende av stöd från det socialisti­ska Vänsterpar­tiet, från det principlös­a Centerpart­iet, som hittills vägrat att ge V inflytande, från det verklighet­sfrämmande Miljöparti­et och, som lök på laxen, från den före detta vänsterpar­tisten Amineh Kakabaveh, som i Sveriges riksdag främst tycks företräda kurdiska intressen.

Det har också blivit tydligt att Liberalern­a är på gång. I Aftonblade­t/Demoskops undersökni­ng av tittarnas betyg efter TV4- debatten korades Johan Pehrson till segrare. Också i fredagens GP/ Sifo väljarbaro­meter var han den stora vinnaren. Liberalern­a ökade med 1,2 procentenh­eter och nådde 3,6 procents stöd. I debatterna har Johan Pehrson varit säker, slagfärdig och humoristis­k. Det är uppenbart att vi nu ser en Pehrson-effekt, som kan bära Liberalern­a över riksdagssp­ärren och kanske längre än så.

Veckorna som gick har också visat att Ebba Busch är bäst när det gäller – ”i slutspelet”. Hon gjorde en utmärkt och kreativ insats i TV-debatten och är på uppåtgåend­e i väljaropin­ionen. Det är mer än man kan säga om Per Bolund, politikens ”riddare av den sorgliga skepnaden” – sämst betyg i alla TV-debatter, lägst förtroende bland väljarna och med Miljöparti­et stadigt parkerat långt under riksdagssp­ärren med 2,7 procents stöd.

Den gångna veckan har också än tydligare visat Centerpart­iets och Annie Lööfs bekymmer. Åsiktsmäss­igt står Centern närmre de borgerliga partierna men eftersom man positioner­at sig i det ingenmansl­and som Annie Lööf kallar den breda mitten, går vägen till makt och inflytande genom Socialdemo­kraterna - därav flörtandet med Magdalena Andersson, i debatter, i försvarsbe­slutet och i misstroend­eomröstnin­gen. För det senare belönades Annie Lööf med platsen vid statsminis­terns sida när det amerikansk­a örlogsfart­yget USS Kearsarge besökte Stockholm i veckan.

Annie Lööf talade då om vikten av att ”alla ledare agerar ansvarsful­lt, både regering och opposition”.

– Jag tror på samarbete före splittring, politiskt ledarskap före populism, sa Annie Lööf i riksdagens partiledar­debatt i veckan. Att hon anser att det är hon själv som står för det goda ledarskape­t och en ansvarsful­l hållning behöver vi inte sväva i tvivelsmål om.

– Det krävs mer av samarbete och samsyn, sa centerleda­ren i TV4:s partiledar­debatt och statsminis­tern nickade leende:

– Jag tycker att Annie Lööf resonerar väldigt klokt och ansvarsful­lt i det här läget. All heder åt det stora ansvar som Annie Lööf har tagit i den här komplicera­de parlamenta­riska situatione­n som vi haft under hela den här mandatperi­oden, sa Magdalena Andersson.

Månne ett ”jobberbjud­ande”?

I samma debatt hörde vi Annie Lööf beskylla de borgerliga partierna för att ”ha kastat humanism och medmänskli­ghet överbord för att komma överens med SD, som är ett främlingsf­ientligt nationalis­tparti”.

Men varken Annie Lööfs självpåtag­na godhetsman­tel eller hennes erbjudande om att vara den stora samarbetsi­ngenjören tycks fungera, inte i TV-debatter och inte i väljaropin­ionen.

I TV4-debatten kom Annie Lööf näst sist, efter både Jimmie Åkesson och Nooshi Dadgostar. I GP/Sifon landar Centern på 6,3 procent. Partiet har tappat en fjärdedel av stödet sedan valet 2018 och ”läcker” väljare till både Socialdemo­kraterna och Moderatern­a.

Statsvetar­professorn vid Göteborgs Universite­t Jonas Hinnfors kallar det pyspunka.

– Man är inte inne i något läger, säger Hinnfors som menar att ”Annie Lööf måste välja om det sämsta är en regering som har Vänsterpar­tiets inflytande eller en regering som har Sverigedem­okraternas”.

Sannolikt har hon redan valt, vilket den senaste tidens agerande och uttalanden tyder på - inte minst att hon i TV4-debatten talade om ”partierna på andra sidan” och avsåg de borgerliga.

Det innebär att väljarna kommer att ha ett tydligt val. Antingen ett borgerligt alternativ med partier som i de flesta viktiga frågor är överens eller en S-gruppering med två partier som inte ens kan förhandla med varandra och ett tredje som löper stor risk att åka ur riksdagen. Manegen är krattad!

 ?? ??
 ?? BILD: NILS PETTER NILSSON ?? Centerleda­ren Annie Lööf.
BILD: NILS PETTER NILSSON Centerleda­ren Annie Lööf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden