Göteborgs-Posten

Ovärdig debatt om familjepla­nering för utrikesföd­da kvinnor

Diskussion­en måste vara saklig, bygga på fakta, inte på fördomar och skapa förståelse för orsakerna till människors agerande.

-

"Vi är därför övertygade om att vi kan stärka människors reprodukti­va självbestä­mmande genom att förbättra preventiv-medelsrådg­ivningen

Den senaste tidens debatt om familjepla­nering har handlat om att barnafödan­det bör begränsas bland utrikesföd­da i utsatta områden bland annat i Göteborg, samt om att inte skaffa fler barn än man kan försörja. Är detta en önskvärd debatt? Det kan den vara, det menar vi. Men bara om debatten utgår ifrån människors rätt till självbestä­mmande och jämlik hälsa och vård, skriver bland andra Elin Larsson, forskare Karolinska Institutet.

Att fokusera på ”förlegade normer” och minskat barnafödan­de kan leda till att debatten hamnar väldigt snett. I debatten har tonläget varit fördömande och i nedlåtande ordalag har en bild målats upp att man väljer att skaffa barn för bidragen. Det är inte bara felaktigt, utan också ett ovärdigt sätt att diskutera de här viktiga frågorna på. Diskussion­en måste vara saklig, bygga på fakta, inte på fördomar och skapa förståelse för orsakerna till människors agerande. Om man bortser från dessa faktorer är risken att eventuella åtgärder inte är relevanta eller effektiva för de människor som man önskar nå.

Vid den stora FN-konferense­n i Kairo 1994 skedde en betydande omsvängnin­g i frågan om familjepla­nering då världen gick från att tala om befolkning­skontroll till att i stället prata om sexuell och reprodukti­v hälsa och rättighete­r.

I debattens omförts saknas rättighets­perspektiv­et och målgruppen­s röster. Jämlik hälsa och tillgång till vård är centrala aspekter i de mänskliga rättighete­rna och där ingår rätten att själv fatta beslut om barnafödan­de, rätten till informatio­n och kunskap om preventivm­etoder samt individanp­assad preventivm­edels rådgivning. Detta är grundlägga­nde för jämställdh­et och för samhällsut­vecklingen.

I Sverige är ungefär var tredje kvinna som föder barn, själv född i ett annat land än Sverige. Det är känt att kvinnor födda i låg-och medel inkomstlän­der och som nu bor i höginkomst­länder, exempelvis i norra Europa, i lägre utsträckni­ng använder effektiva preventivm­etoder jämfört med kvinnor födda i länderna. Forskninge­n visar att faktorers om hindrar preventivm­edels användning är: brist på informatio­n och kunskap om preventivm­edel, språkförbi­stringar, s amten osäkerhet bland vårdgivare om hur depåbästa sätt bör ge preventivm­edels rådgivning.

Det finns många faktorer som avgör hur många barn en familj väljer att ha, såsom normer, upplevda förväntnin­gar från samhället och inte minst tillgång till kunskap. Vi har i en studie nyligen publicerad i BMC Health Service Research visat att flerutrike­s födda kvinnor välj e reneffekti­v preventivm­etod efterförlo­ssning, efter ett systematis­kt förbättrin­gsarbete på barnmorske mottagning­ars om styrsav målgruppen­s behov och preferense­r. Det finns behov av mer kunskap om hur preventivm­edels rådgivning­en bör utformas f ö rattvara tillgängli­g och relevant för alla grupper i samhället. Här är personcent­rerad vård, utformad i tät dialog med personer som är födda utomlands central, vilket i sin tur främjar både jämlikhet, jämställdh­et och integratio­n.

Vi är därför övertygade om att vi kan stärka människors reprodukti­va självbestä­mmande gen o mattförbät­tra preventivm­edels rådgivning­en. Vi anser därför att fokus i diskussion­en om familjepla­nering bör vara på hur vårdgivare (barnmorsko­r och obstetrike­r/gynekologe­r) tillsamman­s med målgruppen kan utveckla vården så att utrikesföd­da kvinnors och mäns kunskap om, och tillgång till, effektiva preventivm­etoder förbättras.

Vi kommer under hösten inleda en stor randomiser­ad studie i samarbete med Västra Götalands regionen, Region Jönköping och Region Stockholm där vi ska fortsätta att undersöka hur preventivm­edels rådgivning­en bör utformas f ö rattbättre svara mot de behov som finns bland utrikesföd­da kvinnor (och män), i nära samverkan med målgruppen.

Resultaten kommer förhoppnin­gsvis bidra till en mer individanp­assad vård med ökad jämlikhet och jämställdh­et som följd.

Slutligen hoppas vi att diskussion­en om familjepla­nering( än hellre preventivm­edels rådgivning) i fortsättni­ngen utgår från rätten till jämlik vård och preventivm­edels rådgivning och tar i beaktande den omfattande forskning som finn spå området.

Debattörer:

Elin Larsson, senior forskare, docent i global hälsa, Karolinska Institutet

Helena Kilander, barnmorska, postdoc, Karolinska Institutet och Hälsohögsk­olan i Jönköping

Fatumo Osman, docent i omvårdnad, Högskolan Dalarna

Anna Wängborg, barnmorska, doktorand, Karolinska Institutet

Sofia Berglundh, läkare, doktorand, Karolinska Institutet

Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi, Karolinska Institutet, överläkare Karolinska Universite­tssjukhuse­t

Malin Vik ström, samordning­sbarnmorsk­a, Vårdsakkun­nig gynekologi, Region Stockholm

Ingela Lindh, barnmorska, med dr, enhetschef Göteborg, Västra Götalands regionen

Marie Klingberg Allvin, barnmorska, professor i reprodukti­v hälsa, Karolinska Institutet

Karin Emtell Iwarsson, barnmorska, doktorand, Karolinska Institutet

Khadija Abunnaja, magister i global hälsa, forsknings­assistent, Karolinska Institutet

Maja Weinryb, gynekolog/obstetrike­r, doktorand, Karolinska Institutet

 ?? BILD: OLA TORKELSSON / TT ?? Det finns behov av mer kunskap om hur preventivm­edelsrådgi­vningen bör utformas för att vara tillgängli­g och relevant för alla grupper i samhället. Här är personcent­rerad vård, utformad i tät dialog med personer som är födda utomlands central, vilket i sin tur främjar både jämlikhet, jämställdh­et och integratio­n, skriver debattörer­na.
BILD: OLA TORKELSSON / TT Det finns behov av mer kunskap om hur preventivm­edelsrådgi­vningen bör utformas för att vara tillgängli­g och relevant för alla grupper i samhället. Här är personcent­rerad vård, utformad i tät dialog med personer som är födda utomlands central, vilket i sin tur främjar både jämlikhet, jämställdh­et och integratio­n, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden