Göteborgs-Posten

Ingen tar nu ansvar för de svårt sjuka och döende

-

Det är med sorg i hjärtat som jag bevittnat hur man i Göteborg monterat ned ett välfungera­nde samarbete mellan Västra Götalandsr­egionen och kommunen i form av ASIH-teamen (avancerad sjukvård i hemmet), något som finns i landets övriga storstadsr­egioner.

Att man på nationell nivå understryk­er vikten av att man som svårt sjuk och döende ska kunna vistas i hemmet med stöd av vården, går stick i stäv med Västra Götalandsr­egionens beslut att avsluta samarbetet med Göteborgs stad. I stället ersätter man denna dygnetrunt­vård med ett specialist­team som går att nå mellan klockan 8 och 16 på vardagar.

Att slå mot dessa svaga grupper skapar knappast några större rubriker och inte heller är det grupper som orkar demonstrer­a eller protestera.

Hur man som politiker kan fatta ett sådant beslut utan att få stå till svars för konsekvens­erna är för mig obegriplig­t. Ett skäl som man anger är att kommunen enligt kommunalla­gen endast får bedriva vård upp till primärvård­snivå, något som ingen preciserat vad det innebär. En för mig fullkomlig­t meningslös lag som man i så fall brutit mot i många år och som omöjliggör att vårda svårt sjuka hemma.

Ingen tar ansvar för de svårt sjuka och döende som får åka akuta transporte­r in till överfulla sjukhus och, i stället för lugnet hemma, tillbringa sin sista tid i livet på akutmottag­ningarna med, som alla känner till, orimliga väntetider.

För mig är detta ett enormt slöseri med skattepeng­ar och innebär ett stort lidande för de svårast sjuka och deras anhöriga.

Ledsen och arg f d ASIH-sjuksköter­ska

 ?? BILD: MOSTPHOTOS ?? Svårt sjuka fick tidigare dygnetrunt­vård med ASIH. Nu kan de bara kontakta ett specialist­team som jobbar klockan 8 till 16 på vardagar, kritiserar insändarsk­ribenten.
BILD: MOSTPHOTOS Svårt sjuka fick tidigare dygnetrunt­vård med ASIH. Nu kan de bara kontakta ett specialist­team som jobbar klockan 8 till 16 på vardagar, kritiserar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden