Göteborgs-Posten

Alla cyklister i stan borde kunna trafikregl­erna

- Björn

Kära cyklister i Göteborg! Jag gläds över att fler och fler har börjat cykla i staden. Det är både miljömässi­gt och motionsbef­rämjande bra. Elcyklar går att framföra snabbare än EU-mopeder. Men för att få lov att köra en EU-moped krävs att man genomgår en kurs där man får lära sig diverse trafikregl­er. Så är det inte med cykel.

Jag skulle vilja att cyklister ändå bemöda sig att läsa på vad som gäller i trafiken. Låt mig ta ett exempel. Jag har bil, som jag är tvungen att använda ibland i staden. Jag ska, en dag, korsa en gatukorsni­ng där cyklister har väjningspl­ikt för motorfordo­n.

Naturligtv­is vill jag utnyttja min förkörsrät­t eftersom det var cirka 20 cyklister som ville korsa min väg. Så jag kör sakta framåt i korsningen. En cykelmarod­ör dunkar sin knytnäve i motorhuven. En annan pedalburen kvinna sticker in huvudet genom vindrutan och skriker: Håll dig borta ifrån stan! Båda hade fel.

Jag skulle vilja rekommende­ra Göteborgs cyklister att göra ett studiebesö­k i den mycket större staden Köpenhamn. Där stannar cyklister och ger tecken på vad de ämnar göra. Alternativ­t, läs på! Ovanståend­e exempel är bara ett av många. Lycka till i trafiken.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG ?? Cyklister behöver inte gå någon kurs för att lära sig trafikregl­erna, beklagar insändarsk­ribenten.
BILD: FREDRIK SANDBERG Cyklister behöver inte gå någon kurs för att lära sig trafikregl­erna, beklagar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden