Göteborgs-Posten

Putin lär inte ge sig förrän Ukraina är hans

-

Först fick Putin ned pipelines i Östersjön för gastranspo­rter till EU-länder. Dessa länder var övertygade om att Putin ville hjälpa till att avveckla kärnkraftv­erken. Ingen tänkte på att det satt en despot i Ryssland som ville bli mäktig.

Han tog tillbaka Sovjets fina riviera, Krim. Trots det stoppade ingen gasledning­en, den fortsatte man att bygga färdig.

Vi äldre vet vad som hände 1962 då de ryska försöken var att etablera robotbaser på Kuba men som stoppades av USA. Var detta glömt i Tyskland när de beställde gas från Ryssland, ett land som man aldrig har litat på?

Ukraina, tidigare en unionsrepu­blik, önskade bli medlem i Nato men det förstod Putin skulle leda till att USA snarast skulle placera militärför­band riktade mot Ryssland. Det ville han stoppa. Därför invaderade han Ukraina som han håller på att jämna med marken.

Denne ”humanitära” despot gav order att det skulle upprättas korridorer i Ukraina så att han kunde bli av med människorn­a som ville fly ut ur landet, vilket gagnade honom bäst.

Vad gör FN, världens viktigaste organ när det gäller viktiga frågor och händelser?

Tyvärr kommer nog inte Putin att ändra sig förrän han har blivit herre över Ukraina. Inte anade vi äldre som upplevde andra världskrig­et att vi åter skulle få se ett land i vår närhet bli krigshärja­t. Ingrid J

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden