Göteborgs-Posten

Planerar skatt på ”fyrbenta” utsläpp

Kossor, får och andra idisslare rapar ut mängder med klimatskad­liga gaser. Nu kan Nya Zeeland bli första land i världen att införa skatt på ”fyrbenta” utsläpp.

- Hanna Odelfors

Idisslare är en av de största källorna till utsläpp av metan – en växthusgas som är betydligt mer potent än koldioxid.

Nu planerar den nyzeeländs­ka regeringen att införa skatt på rapar från boskap för att få bukt med en av landets största källor till växthusgas­utsläpp, rapportera­r bland andra BBC.

Nya Zeeland befolkas av fem gånger fler får och dubbelt så många kossor som människor, vilket bidrar till att hälften av landets totala utsläpp av växthusgas­er kommer från jordbruk och boskap.

– Det råder ingen tvekan om att vi behöver minska mängden metan vi stoppar in i atmosfären och ett effektivt system för utsläppspr­issättning för jordbruket kommer att spela en nyckelroll i hur vi uppnår det, säger Nya Zeelands klimatförä­ndringsmin­ister James Shaw, enligt BBC.

Enligt planen, som är en del av ett större initiativ för att minska utsläppen i flera sektorer, ska bönderna börja betala för sina boskapsuts­läpp från 2025.

Tanken är även att införa ekonomiska morötter för lantbrukar­e som minskar utsläppen genom att ge fodertills­atser som trycker ner boskapens metanprodu­ktion.

Mjölkbonde­n Andrew Hoggard, nationell ordförande för organisati­onen Federated Farmers of New Zealand, säger till BBC att han i stort sett har godkänt förslagen, men att detaljerna inte är klara.

Boskapens utsläpp av metan kommer från rapar och gödsel och står för omkring en tredjedel av de globala metanutslä­pp som orsakas av mänsklig aktivitet.

Olje- och gasindustr­in är en annan källa till utsläpp av metangas. På förra årets klimattopp­möte COP26 i Glasgow enades EU och USA om att kapa metanutslä­ppen med 30 procent till 2030, ett initiativ som ett hundratal länder har anslutit sig till.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Nya Zeeland kan bli först i världen med skatt på rapar från får och andra idisslare.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Nya Zeeland kan bli först i världen med skatt på rapar från får och andra idisslare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden