Göteborgs-Posten

Motorcykel­gänget vill förbjuda kärnvapen

I skinnvästa­r och tryckta tröjor rullade de in på Götaplatse­n – motorcykel­knuttar mot kärnvapen. – Det här är inte bara fiktion längre, det är verklighet, säger grundaren Réal Laplaine.

- Jonna Andersson jonna.andersson@gp.se

Lördagen bjöd på nästintill perfekta förhålland­en för en motorcykel­tur. Till slut. Prognosen hade fram till lördagsmor­gonen visat på sämre väder.

– Det är synd. Jag tror att vi hade varit dubbelt så många här i dag om prognosen varit annorlunda, säger Bosse Holmgren som är med i ”Man”, Mc:s against nukes (motorcykli­ster mot kärnvapen).

Ett dussintal motorcykla­r hade ändå funnit vägen till Götaplatse­n på lördagen för att genomföra en aktion mot kärnvapen.

– Vi är här för att sprida informatio­n. För att göra folk medvetna om hur många kärnvapen som faktiskt finns och vilket hot de utgör, säger Réal Laplaine, grundare av både ”Man” och initiative­t ”Ban”, Ban all nukes (Förbjud alla kärnvapen).

Kanadensar­en Réal Laplaine, som för tio år sedan hittade till Göteborg via Hollywood och kärleken till sin svenska fru, är författare till yrket och skriver inte sällan thrillers innehållan­de kärnvapeni­nslag. Intresset för kärnvapen, och inte minst för att förbjuda dem, har funnits länge.

– Jag startade initiative­t ”Ban” efter att Vladimir Putin invaderat Ukraina. För det här är inte bara fiktion längre, det är verklighet, säger Laplaine och fortsätter:

– USA hävdade att atombomber­na över Hiroshima och Nagasaki skulle stoppa ett nytt världskrig och på så sätt fungera fredsskapa­nde. Men bomberna fick snarare motsatt effekt.

I dag finns omkring 15 000 kärnvapen i världen och de är betydligt starkare än atombomber­na som föll över Hiroshima och Nagasaki.

Efter att icke-spridnings­avtalet (NTP) trädde i kraft 1970 fick fem länder – USA, Ryssland, Kina, Storbritan­nien och Frankrike – rätt att behålla sina kärnvapen. Utöver det finns kärnvapen i ytterligar­e fyra länder – Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea.

– Få vet hur många kärnvapen som finns – och det läskiga är att det bara krävs en person för att trycka på knappen och avfyra dem, säger Réal Laplaine.

– Det läskiga är också vilka effekter det kan få, inflikar Bosse

Holmberg, klädd i skinnväst och en tröja tryckt med ”Ban”-loggan.

Holmberg tar Tjernobylo­lyckan som exempel. För även om olyckan inträffade långt bort påverkade den Sverige – och då handlade det om ett haveri på ett kärnkraftv­erk som gör allt för att det radioaktiv­a avfallet inte ska spridas.

– Ett kärnvapen är däremot byggt för det motsatta. Det är otäckt, säger Bosse Holmberg.

 ?? BILD: PAUL WENNERHOLM ?? Réal Laplaine, trea från vänster, vill sprida informatio­n om vilket hot kärnvapen utgör.
BILD: PAUL WENNERHOLM Réal Laplaine, trea från vänster, vill sprida informatio­n om vilket hot kärnvapen utgör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden