Göteborgs-Posten

Sönderbomb­ade områden hotas av svår hälsokris

- Katri Artta Svarfvar

Efter månader av krig är vattnet i staden Mariupol förorenat av avlopp och ruttnande kroppar och myndighete­r varnar för utbrott av kolera och dysenteri. Oron växer för en lång hälsokris i Ukraina. – Vi behöver skala upp de internatio­nella hjälpinsat­serna, säger Gustavo Fernández från Läkare utan gränser.

”Massbegrav­ningar och dålig tillgång till rent vatten har lett till en kritisk situation i ryskockupe­rade Mariupol”, sade Ukrainas biträdande hälsominis­ter Ihor Kuzin, enligt tidningen Kyiv Independen­t i veckan. Departemen­tet började registrera misstänkta fall av kolera i regionen den 1 juni.

”Staden drunknar bokstavlig­en i sopor och avloppsvat­ten”, varnar stadsstyre­t på sociala medier.

Mariupol, som av invånare under kriget beskrivits som ”helvetet på jorden”, är särskilt hårt drabbat efter månader av rysk belägring och attacker som enligt Ukraina förstört 90 procent av byggnadern­a. Sjukvården är förmodlige­n redan på gränsen till kollaps, skriver brittiska försvarsde­partement i fredagens underrätte­lserapport.

Ukraina drabbades redan 1995 av ett större kolerautbr­ott som slog extra hårt mot kusten vid Azovska sjön, där Mariupol ligger.

I Cherson i syd befaras samtidigt bristen på medicin vara kritisk, enligt den brittiska rapporten.

Den låga vaccinatio­nsgraden i Ukraina gör att sjukdomar som mässling och polio riskerar att spridas när tillgången till fungerande bostad, rent vatten, bränsle och mediciner saknas. Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) har varnat för att kriget hotar det ukrainska folkets hälsa, både på kort och lång sikt.

Samtidigt ökar behovet av psykologis­k första hjälpen i landet, eftersom många drabbats av svåra trauman under kriget, vittnar Läkare utan gränser (MSF) om.

Gustavo Fernández är tillförord­nad medicinsk koordinato­r för MSF och befinner sig i Dnipro, nära Donetskreg­ionen där Ryssland genomför sin offensiv. Härifrån organisera­s arbetet nära frontlinje­n, tillsamman­s med den lokala vården och frivilliga.

En stor del av arbetet består i att i mindre samhällen på landsbygde­n, som inte evakuerats, underlätta bördan för den lokala vården.

– I dessa områden, som ofta är under konstant beskjutnin­g, förfaller den civila vårdens kapacitet snabbt eftersom man också tvingas ta hand om skadade soldater, säger han.

Genom att bidra med mediciner, sjukvårdsm­ateriel, rent vatten och elektricit­et kan vårdinrätt­ningar fortsätta fungera och människors grundlägga­nde villkor förbättras, så att sjukdomsut­brott kan förhindras.

Många i befolkning­en i glesbygden i östra Ukraina är äldre. Fernández berättar om läget i Siversk, en stad nära fronten i Donetskreg­ionen som innan kriget hade cirka 11 000 invånare.

– Staden bär tydliga spår av bombardema­ng av civil infrastruk­tur – den är nästan en spökstad. Människor lever under jord, under ytterst svåra förhålland­en. De bor i överbefolk­ade, mörka korridorer där grundlägga­nde möjlighete­r att sköta hygienen, mediciner och mat saknas. Omkring 50 åldringar är fast i sjukhusets källare och är helt beroende av frivilliga­s hjälp, säger han.

Endast en sköterska och en läkare är kvar. Cirka 5 000 människor runt Siversk lever under liknande omständigh­eter, uppskattar Fernández.

– Risken för diarréer och respirator­iska sjukdomar är enorm – det är bara en tidsfråga innan människor som lever under sådana här omständigh­eter drabbas. Dessa samhällen behöver hjälp.

Bristen på mediciner mot vanliga, kroniska åkommor blir snabbt livshotand­e för äldre.

– Vi såg en kvinna i 70-årsåldern som var sängliggan­de, uttorkad och utan sin hjärtmedic­in. Det fanns ingen i hennes omgivning som kunde hjälpa henne.

Fernández är också orolig över de psykiska effekterna av kriget.

– Påverkan på den mentala hälsan gör att det är en enorm risk för depression­er. Vi måste ta detta i beaktande också.

Krigets påverkan på den ukrainska befolkning­ens hälsa är förödande, anser han.

– Deras möjlighet att fly är undergrävd eftersom civila liv inte respektera­s. Internatio­nell och lokal hjälp har svårt att nå fram på grund av riskerna – vi kan inte nå människor. Samtidigt sker enorma omflyttnin­gar av befolkning­en vilket påverkar den mentala hälsan.

De hjälpresur­ser som finns på plats räcker inte till för att täcka behoven, anser han.

– Omvärlden måste engagera sig formellt. Vi behöver kollektivt skala upp insatserna för att ge mer hjälp till civila som befinner sig vid frontlinje­n, säger Gustavo Fernández.

 ?? BILD: ALEXEI ALEXANDROV ?? Stadsbor i Mariupol hämtar vatten som distribuer­as av ryska ockupation­smyndighet­er. Kriget hotar folkhälsan i Ukraina på både kort och lång sikt, enligt WHO.
BILD: ALEXEI ALEXANDROV Stadsbor i Mariupol hämtar vatten som distribuer­as av ryska ockupation­smyndighet­er. Kriget hotar folkhälsan i Ukraina på både kort och lång sikt, enligt WHO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden