Göteborgs-Posten

Ukraina kan bli kandidat till EU redan i nästa vecka

EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen har träffat president Volodymyr Zelenskyj i Ukraina. På en pressträff säger hon att ett förslag till beslut om att ge landet kandidatst­atus för EU-medlemskap kan fattas i slutet av nästa vecka.

- TT-AFP

– Dagens diskussion­er gör det möjligt för oss att slutföra vår bedömning i slutet av nästa vecka, säger von der Leyen på en gemensam presskonfe­rens med Zelenskyj under det oannonsera­de besöket i Kiev.

Inför lördagens möte med president Zelenskyj skrev von der Leyen på Twitter att samtalet är ett led i att ”analysera det gemensamma arbete som krävs för Ukrainas återuppbyg­gnad – och de framsteg Ukraina har gjort på sin väg mot EU”.

Överläggni­ngarna med Zelenskyj ingår i den bedömning som görs av huruvida landet är redo att få EU-kandidatst­atus – vilket i sin tur skulle leda till förhandlin­gar och nödvändiga reformer.

Ursula von der Leyen gav inga löften till Zelenskyj på pressträff­en.

– Du har gjort mycket för att stärka rättssäker­heten, men det krävs fortfarand­e reformer för att bekämpa exempelvis korruption, sade hon.

von der Leyen betonade att reformarbe­tet måste vara en process som ”helt och hållet ägs” av Ukraina, och att EU ska stå bredvid och vägleda.

"Du har gjort mycket för att stärka rättssäker­heten , men det krävs fortfarand­e reformer för att bekämpa exempelvis korruption

Ursula von der Leyen

till president Zelenskyj

EU-kommission­ärer och tjänstemän väntas diskutera Ukrainas ansökan om EU-medlemskap under den kommande veckan inför ett planerat möte den 23–24 juni.

Ukraina underteckn­ade i februari en officiell ansökan om att gå med i EU. Ansökan välkomnade­s av flera EU-länder i främst östra Europa. Andra medlemslän­der och officiella EU-företrädar­e har varslat om att utvidgning­sprocessen är komplicera­d och svår att påskynda av byråkratis­ka och politiska skäl.

 ?? BILD: NATACHA PISARENKO ?? EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen träffade president Volodymyr Zelenskyj i den ukrainska huvudstade­n Kiev på lördagen.
BILD: NATACHA PISARENKO EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen träffade president Volodymyr Zelenskyj i den ukrainska huvudstade­n Kiev på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden