Göteborgs-Posten

Göran Niklasson

- Lars Brink, Tord Claeson, Dag Hanstorp, Björn Jonson, Mats Jonson, Per-Olof Nilsson och Thomas Nilsson.

Göran Niklasson, docent, f.d. universite­tslektor och dekanus för Sektionen för teknisk fysik och fysik vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universite­t har avlidit i en ålder av 83 år. Han sörjs närmast av hustrun Solveig, sonen Jonas och övrig släkt.

I en tidigare nekrolog skriven av hans bröder och publicerad i Göteborgsp­osten den 13 maj beskrev de hans liv både utanför och delvis innanför Chalmers. Som tidigare kollegor till honom vill vi här uppmärksam­ma hans stora betydelse för Chalmers, Göteborgs universite­t och dess studen- ter genom åren.

Göran föddes 1939 i Myresjö socken i Småland, där hans föräldrar hade en bondgård. Han växte upp där och i närbelägna Näshult i Vetlanda kommun tillsamman med två yngre bröder och deltog under skolgången i arbetet med mjölkning och andra sysslor på gården. Han började i den lokala byskolan som var en sexårig så kallad B-skola, med blandade klasser. Någon gång under skolgången kom läraren fram och sade att från och med nu flyttas du upp en årskurs.

Detta betydde att han kunde börja realskolan i Virserum ett år tidigare än de andra eleverna och kunde gå ut som student vid Växjö läroverk som A-student vid 19 års ålder. Efter militärtjä­nstgöring kunde han så börja på Teknisk fysik på Chalmers som en av 20 som hade antagits det året.

Studierna gick lysande, även om Göran inte var någon som ville framhäva sig själv. Men alla hade så stort förtroende för honom och han fick ofta represente­ra den lilla gruppen. Han var alltid generös och hjälpsam och bidrog mycket till stämningen. Man skall betänka att studietakt­en var hård, ofta 50 lektionsti­mmar i veckan och alla hade varit ambitiösa toppstuden­ter i gymnasiet.

När man så kom till examensarb­etet som var sista momentet i studierna förvånade Göran medstudent­erna med att välja Alf Sjölander som handledare. Alf hade nyss kommit från Uppsala med ett formidabel­t rykte. De passade väl ihop och efter examensarb­etet fortsatte Göran att doktorera för Alf Sjölander och disputerad­e år 1970 på en mycket gedigen avhandling med titeln ”Unified theory of transport properties of an anharmonic crystal”. Den behandlar hur termiska och mekaniska störningar sprider sig i olika frekvensom­råden i en icke-ledande kristall. Den grundlägga­nde teorin publicerad­es med Alf medan Göran fortsatte ensam med olika tillämpnin­gar. Betecknand­e för Görans vetenskapl­iga produktion var kvalitet framför kvantitet.

Vid denna tid bildade Göran familj och valde att stanna kvar vid Chalmers istället för att ge sig på en internatio­nell karriär. Han fortsatte sin forskning men fick ett extralekto­rat och började undervisa. Hans pedagogisk­a meriter var få men det visade sig att detta var hans livsuppgif­t. Han blev snart ordinarie universite­tslektor och kom att ta ett stort ansvar för undervisni­ngen inom teoretisk fysik och mekanik. Han var lugn, analytisk, lyssnande och förklarade på ett sätt så att alla förstod. Han lämnade ingen student efter, fick flera pedagogisk­a priser och var allmänt hållen som Chalmers kanske bäste lärare.

Han var prefekt på Teoretisk fysik och mekanik i många år och var i sju år dekanus för Fysik och teknisk fysik vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universite­t. Han var en lyssnande chef som i sann akademisk anda tog del av goda argument innan han fattade sina beslut. Alla uppskattad­e hans rättrådigh­et och mjuka personligh­et.

Efter att Chalmers blivit en privat högskola 1994 kunde man befordra lektorer till biträdande professore­r. Göran var ovillig. Han var stolt över att vara universite­tslektor. Han blev dock föreslagen och några utomståend­e pedagoger skulle utvärdera hans pedagogisk­a portfölj och han pedagogisk­a visioner. De var inte positiva och Göran bad om att få slippa vara med om detta. Alla visste ju att han var klippan i undervisni­ngen i teoretisk fysik och mekanik och uppskattad av alla elever. Detta var naturligtv­is en mindre skandal men Göran var nog glad att få kvarstå som universite­tslektor, för som han sade, det motsvarade ju det arbete han utförde.

Som pensionär var han en trogen och välkommen gäst på Chalmers och det var med vemod vi såg honom försvinna in i dimman med ALS.

Göran Niklasson var en förtjusand­e person med sin klarsynthe­t, vänliga sätt och analytiska förmåga. Chalmers har förlorat en av sina stora undervisar­e.

Våra tankar går till Solveig, sonen Jonas och övriga familjen.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Göran Niklasson med en student.
BILD: PRIVAT Göran Niklasson med en student.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden