Göteborgs-Posten

Fem döda i klassiska mc-tävlingen

Roger Stockton och hans son Bradley blev de senaste dödsoffren i den ökända mc-tävlingen på Isle of Man. I år har hela fem personer omkommit. Men tävlingen fortsätter att locka mc-entusiaste­r från hela världen.

- Mikael Forsell

Roger och Bradley Stockton avled i fredags när de kraschade alldeles i början av sin tävling i sidovagnsk­lassen på den brittiska ön.

”Isle of Man-tävlingen beklagar sorgen till Rogers och Bradleys familj och vänner”, skriver arrangörer­na i ett uttalande.

Mc-festivalen är den mest klassiska av alla mc-tävlingar – inte minst för att den är farlig att köra. Sedan premiären 1907 har 265 personer omkommit.

De olika klasserna avgörs under två veckor på en 60 kilometer lång bana, mestadels på allmänna vägar utan säkerhetsb­arriärer och med täta publikled på nära håll. På vissa sträckor är hastighete­n uppemot 200 kilometer/timmen.

Förarna är huvudsakli­gen amatörer och kommer från hela världen för att köra den klassiska banan. Trots bristande säkerhet är intresset stort och tävlingen får fortsätta arrangeras.

– Jag brukar jämföra med Mount Everest, säger mc-journalist­en Adam ”Chad” Child till tidningen Daily Star och fortsätter: – 20–30 personer dör varje år när de försöker bestiga Mount Everest. Men det är en strid ström av människor som försöker göra det varje år ändå – eftersom det är en sådan utmaning. Så tror jag det är med Isle of Man-loppet också.

Årets tävling är den första att köras på tre år på grund av pandemin och har varit extra olycksdrab­bad. Hela fem tävlande har omkommit.

Sidovagnsf­öraren Cesar Chanal omkom förra lördagen. Hans passagerar­e Olivier Lavorel fördes till sjukhus där hans tillstånd fortfarand­e betecknas som kritiskt.

Mc-förarna Mark Purslow och Davy Morgan dog i två separata olyckor för en dryg vecka sedan.

Fredagen skulle ha varit den sista tävlingsda­gen på Isle of Man, men på grund av den senaste dödsolycka­n sköts avslutning­en upp till lördagen.

 ?? BILD: DAVID HORN ?? Sidovagnsf­örarna Roger och Bradley Stockton blev de senaste dödsoffren på Isle of Man.
BILD: DAVID HORN Sidovagnsf­örarna Roger och Bradley Stockton blev de senaste dödsoffren på Isle of Man.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden