Göteborgs-Posten

Boris Lumbana om nya låtarna efter tiden i Gais

Hallå eller, Boris Lumbana, ex-gaisaren som precis släppt låtarna Home och My Door.

- Joel Tivemo joel.tivemo@gp.se

Vad gör du i helgen?

– Jag ska hänga och repa med några vänner inför ett kommande bröllop.

Du har släppt två låtar här under den senaste månaden. Hur mycket inspiratio­n till dem hämtade du från kvalförlus­ten mot Dalkurd?

– Just dessa låtar är det ett litet souligare stuk på än jag haft tidigare. Det är låtar som jag har jobbat med under min tid i Gais, men ursprunget är från en annan tid. Det här låtarna handlar om de vardagliga konversati­onerna man har i en kärleksrel­ation. Men det kommer definitivt material från Gaistiden. Det kommer jag inte ifrån även om jag hade tänkt det. Det har varit en så fin tid i mitt liv och jag har så mycket känslor som jag kan dra inspiratio­n ifrån till min musik.

Du utlovar alltså Gais-inspirerad­e låtar i framtiden?

– Självklart. Det finns otroligt mycket därifrån. De delarna kommer senare men som musiker och kreatör hamnar man i ett kreativt

space under perioder när känslorna är så påtagliga som de var i Gais.

Kärlek och ångest är väl två känslor musiker hämtar gott om inspiratio­n ifrån. Din tid i Gais har präglats av bägge. Hur tror du det kommer påverka din musik framöver?

– Gais är framgång-motgång-framgång och en dans mellan dem. Det är livet i sig självt på något sätt. Hur känslorna går som en berg-och-dalbana. Jag kommer kunna ta otroligt mycket därifrån till musiken. Känslan hur lätt det kan vara när allt går bra, men att man då inte får tappa fotfästet. Känslan när allt är jobbigt och du måste hålla dig positivt. Det kommer nog att höras i framtiden.

Vad gör du på dagarna nu för tiden?

– Jag är tillbaka i Örebro och sysslar med musiken. Jag jobbar på ett ställe i Vivalla i Örebro, där jag är ifrån, som är en digital mötesplats där vuxna och barn kan lära sig olika saker. Det finns stationer som exempelvis svarvning eller att printa saker i 3D. Jag är handledare i musikstudi­on där två dagar i veckan. Man kan säga att jag finns med och tänder lågan för folk som har ett intresse för musik. Det är askul. Övriga dagar sysslar jag med min och min storebrors skivbolag eller är i väg och giggar.

Det är ingen fotboll med andra ord?

– Nej. Jag har haft snack ett med Patrick Ekwall dock. Jag gör nog en transfer tillbaka till TV-laget. Annars så har jag lagt det på hyllan. Jag har satt som krav att TV-laget får punga upp ordentligt till Gais för mig.

Saknar du fotbollen?

– Jag saknar grabbarna och Gais som klubb och Göteborg som stad. Det kommer jag alltid sakna. Det var en väldigt speciell tid i mitt liv. Jag hade inte förväntat mig att jag skulle spela fotboll mer. Att jag fick göra det i just Gais, som verkligen inte är någon liten klubb ... fansen och alla tog in mig på ett så fint sätt. Det gör att jag alltid kommer sakna dem. Jag följer dem.

Hur minns du avslutet?

– Det kommer alltid vara lika tråkigt. Tiden läker alla sår säger man och på ett sätt gör det det, men man accepterar vad som skett. Drömmen var att ta upp Gais till allsvenska­n. Det kommer alltid förbli en sorg att man aldrig fick göra den resan med Gais. Trots hur det gick så kommer det alltid vara en positiv känsla kring Gais. Jag har väldigt, väldigt många vackra minnen.

Gais går bra nu igen. Följer du laget?

– Jag följer dem. Det har börjat väldigt bra och stabilt. Jag har varit nere på Gaisgården x-antal gånger och hunnit snacka och creddat dem för det de gjort. Grunden tror jag beror på att atmosfären är annorlunda. Det blev en nystart. Alla är på väg åt samma håll. De har väldigt bra energi och det visar sig i spelet. Jag hoppas verkligen de tar sig upp.

Då kan det bli Boris-derby mot Örebro SK 2023. Vilka håller du på då?

– Då är det Gais. Ja, för fasiken! Tiden i Gais präglade min fotbollska­rriär. Jag fick det jag hade önskat hela tiden – en kontinuite­t som jag inte har fått någon annanstans. Att få det ur det läget jag kom ifrån, det gör att hjärtat bankar extra för Gais. Förlåt men det är Gais jag håller på i så fall.

Vad kan vi förvänta oss mer från dig musikalisk­t i framtiden?

– Just nu handlar det framförall­t om glädje. Jag vill släppa det som känns rätt i hjärtat och hoppas att folk gillar vad de hör.

Får vi se en comeback i Melodifest­ivalen?

– Vi får se. Det hade varit roligt. Det är pusselbita­r som ska falla på plats och SVT måste vilja ha mig också.

Vem i dagens Gais har artistisk potential?

– Michael Kargbo. Han har gjort rap-musik. Han kan rappa på riktigt! Och Niclas Andersén. Han är übermusika­lisk. Han kan verkligen musik. Sätt honom på en el-gura så har du en duo.

 ?? ARKIVBILD: DANIEL STILLER ?? Boris Lumbana minns tillbaka på tiden på Gaisgården med värme. Han spelade mycket och kontinuerl­igt.
ARKIVBILD: DANIEL STILLER Boris Lumbana minns tillbaka på tiden på Gaisgården med värme. Han spelade mycket och kontinuerl­igt.
 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Boris René, som han heter som artist, under sitt framträdan­de i Melodifest­ivalen 2016. Nu har han släppt ny musik igen efter några års uppehåll.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Boris René, som han heter som artist, under sitt framträdan­de i Melodifest­ivalen 2016. Nu har han släppt ny musik igen efter några års uppehåll.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden