Göteborgs-Posten

Superstjär­nan Haak är ny på jobbet igen

Isabelle Haak byter den ena toppklubbe­n i Europa mot den andra. Men även som superstjär­na är man ibland ny på jobbet. – Det är bara att anpassa sig och hitta sin roll snabbt, säger hon.

- Linnéa Engholm

Isabelle Haak är en av volleyboll­ens största stjärnor. Efter en säsong där hon vunnit allt med turkiska storlaget Vakifbank valde 22-åringen att byta klubb – till den internatio­nella rivalen Conegliano.

– Jag kände att jag behövde en liten miljöförän­dring och jag har varit i Turkiet i tre år nu så det kändes kul med något nytt, säger hon.

Det är inte Haaks första sejour i Italien. Innan de tre åren i Istanbul spelade hon för Scandicci där hon fick smeknamnet ”la regina di Svezia”, den svenska drottninge­n.

Att vara en stjärna i sin sport betyder kanske att man är känd av de flesta, men det betyder inte att man känner dem.

– Jag vet vilka alla är och så men det är inte så att jag har någon nära kontakt med någon, säger Haak men poängterar också att hon är van vid att vara ”ny på jobbet”.

– Det är bara att anpassa sig och hitta sin roll snabbt. Prata med många och se vilka man klickar med bäst. Det är det som är roligt i början, att lära känna nya människor.

Haak berättar att hon i vissa sammanhang kan vara blyg, men inte när det kommer till att ta plats i ett lag.

– När det kommer till ett nytt lag är jag ganska social. Det blir som en familj till slut, man ska umgås med dem hela tiden.

Conegliano och Vakifbank har mötts i finalen av Champions League de två senaste upplagorna, och i klubblags-VM i höstas. Det är med andra ord en ny toppklubb att lägga på cv:t för Haak. Inte för att hon inte hade andra erbjudande­n.

– Det fanns några alternativ, men det här kändes ändå som det bästa. Vi har mötts i alla finaler. De har också den här vinnarment­aliteten och det är det jag är ute efter.

I jakten på nya framgångar är det bra att ha koll på sitt motstånd. Enligt Haak kommer den italienska ligan att vara bättre än på länge nästa säsong.

– Turkiet har fler topplag som håller hög nivå, men också bottenlag som inte alls håller nivån så det blir ganska ojämnt i ligan. Men i Italien kan verkligen bottenlage­n också fajtas med topplagen så det är det som känns kul också: Att varje match blir en fajt, det blir en ny utmaning.

Haak har inte haft så myck

"När det kommer till ett nytt lag är jag ganska social. Det blir som en familj till slut, man ska umgås med dem hela tiden Isabelle Haak

et kontakt med sin nya arbetsgiva­re, men den första togs redan under säsongen.

– Man vet ju att kontraktet går ut och då börjar man kolla på möjlighete­r, säger hon.

Nu gäller det att göra sig hemmastadd i sin nya hemstad. Ett projekt som kan påbörjas efter matcherna med landslaget i European Silver League som avslutas i början av juli. Ett som är säkert är i alla fall att det blir en helt annan miljö.

– Det känns som ett helt annat lugn i Conegliano. 40 000 invånare jämfört med 18 miljoner, så det är ganska stor förändring, säger Haak och fortsätter:

– Jag tror att det blir väldigt skönt, och god mat också.

 ?? ARKIVBILD: NICLAS JÖNSSON ?? Isabelle Haak går från en storklubb till den andra.
ARKIVBILD: NICLAS JÖNSSON Isabelle Haak går från en storklubb till den andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden