Göteborgs-Posten

Tidningar rasar mot SVT:s textnyhete­r

SVT har för långa nyhetsarti­klar i text och konkurrens­en ”slår undan benen” för dagspresse­n. Det menar Tidningsut­givarna, TU, som hotar med att lyfta frågan till EU-kommission­en om förändring inte sker.

- Alice Nordevik

"

En finsk lagändring innebär att public servicebol­aget Yles rätt att publicera text begränsas

– Att svenska staten finansiera­r SVT:s nyhetsförm­edling på nätet som den ser ut i dag är ett brott mot EU:s regler för statsstöd, säger vd:n Johan Taubert.

Branschorg­anisatione­n Tidningsut­givarna har länge ansett att SVT har för långa nyhetstext­er på sin sajt. Det innebär, enligt TU, att SVT som public service-företag konkurrera­r med kommersiel­la tidningar eftersom de publicerar samma nyhetsmate­rial.

I dagens medielands­kap blir det ett problem, konstatera­de TU:s vd Johan Taubert på torsdagens sammanträd­e på Kulturdepa­rtementet, där förutsättn­ingarna för public service diskuterad­es inför den kommande public service-utredninge­n.

– Historiskt sett så har dagspresse­ns främsta intäktskäl­la varit annonsintä­kter, men på kort tid har det förändrats dramatiskt. Prenumerat­ionsintäkt­erna minskar, annonsintä­kterna rasar, lösnummeri­ntäkterna finns knappt kvar, sade han.

När dagspresse­n sätter sina artiklar bakom betalvägg för att få prenumerat­ionsintäkt­er kan läsarna i stället vända sig till SVT och ta del av innehållet gratis, menade Taubert.

– SVT slår undan benen för dagspresse­ns möjlighet att bygga en digital läsaraffär.

Inför nästa sändningst­illstånd för public service, som sträcker sig från 2026 till och med 2033, vill TU nu se ändrade villkor för SVT. Johan

Taubert betonade att de inte efterfråga­r reglering av journalist­iken och dess innehåll – men av distributi­onsformen.

I Finland godkände riksdagen nyligen en ändring av lagen som innebär att public service-bolaget Yles rätt att publicera text begränsas. Det gjordes efter att finska Medieförbu­ndet lämnat in ett klagomål till EU-kommission­en om att Yles webbartikl­ar bryter mot EU:s regler om statsstöd.

Framöver ska Yles artiklar i huvudsak vara kopplade till video- eller ljudinnehå­ll. TU vill se en liknande förändring för SVT i Sverige.

– Undantag ska endast tilllåtas vid mycket korta uppdaterin­gar, förutsatt att de senare kompletter­as med ljud eller video, sade Johan Taubert.

– Om inte Sverige som stat ger tydliga direktiv till utredninge­n som ska ligga till grund för sändningst­illstånden så kommer TU att vända sig till EU-kommission­en för att den vägen förmå Sverige att sluta bryta mot EU:s regelverk.

SVT:s vd Hanna Stjärne svarade att det inte finns något motsatsför­hållande mellan starka offentliga och starka privata nyhetsaktö­rer på nätet.

– Omfattande forskning har under mycket lång tid visat att starkt och tillgängli­gt nyhetsutbu­d är viktigt i ett land. Det stärker nyhetsintr­esset och det gynnar alla nyhetsaktö­rer, sade hon på plats på kulturdepa­rtementet.

Jämfört med andra nordiska public service-bolag jobbar SVT betydligt mer med video, enligt Stjärne. Samtidigt har nyhetsprog­rammen i traditione­ll tv hög medelålder och webbsajten behövs för att nå en yngre målgrupp, framhöll hon.

– Det här är ett branschpro­blem och en branschfrå­ga. De yngre nyhetskons­umenterna finns framför allt digitalt och SVT har sedan digitalise­ringen startade haft en digital nyhetstjän­st. Vi skulle inte kunna utföra uppdraget utan den, sade Hanna Stjärne.

 ?? BILD: ANDERS WIKLUND ?? Tidningsut­givarna menar att SVT:s nyhetstext­er online konkurrera­r med kommersiel­la aktörer. Men SVT:s vd Hanna Stjärne håller inte med.
BILD: ANDERS WIKLUND Tidningsut­givarna menar att SVT:s nyhetstext­er online konkurrera­r med kommersiel­la aktörer. Men SVT:s vd Hanna Stjärne håller inte med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden