Göteborgs-Posten

Tom Alandh felciterad: ”Jag har inte sett Sabaya”

- Hynek Pallas kultur@gp.se

"

Jag var inte ensam om att betrakta hans namn som ett rejält debattslag­trä

Måste en dokumentär­film vara sann? Efter tidskrifte­n Kvartals granskning av filmen ”Sabaya” har en debatt uppstått där genrens gigant, Tom Alandh, använts som argument. Men vad tycker han egentligen om de verklighet­skrav som nu riktas mot dokumentär­er? GP:s kritiker Hynek Pallas – som själv gett sig in i debatten och propsar på dokumentär­ens kreativa frihet – ringde upp.

I dokumentär­filmen används begreppet talking heads om intervjupe­rsoner. Ofta experter på ett område. Men lika viktigt kan det vara att använda den som kombinerar kunskap med symbolvärd­e. Någon som i publikens ögon ger skjuts åt berättelse­r och argument. En statsvetar­e må ha tonvis av kunskap om amerikansk­a flaggan eller presidentä­mbetets historia. Men säger Barack Obama några ord smäller det högre.

Tidskrifte­n Kvartals kulturchef Ola Wong har sedan debatten om dokumentär­filmen ”Sabaya” började om på nytt – en kritisk granskning i New York Times förra året följdes upp av nya uppgifter i Kvartal (24/5) – satt likhetstec­ken mellan dokumentär­film och undersökan­de journalist­ik, vänt sig mot ”dammiga resonemang om subjektivi­tet” om inte ”en partsinlag­a” är ”väl underbyggd” (2/6). För Expressen har Wong skrivit om vikten av ärlighet och att ”bjuda aktivt motstånd mot lögnerna” (25/5). I Kvartal-artikeln kritiserar han filmvetare och kritiker (bland annat underteckn­ad) för att sprida ett sanningssl­irigt arv från 68-generation­en – en postmodern­ism som fördärvar public service:

”Hur mycket man än beundrar Stefan Jarls Modstrilog­i så är det den inställnin­g till sanningen som han och hans 68-generation står för som har urholkat förtroende­t för medierna – den som mynnade ut i den trumpistis­ka skrattspeg­eln där allt blev FAKE NEWS. Demokratin­s tillbakama­rsch är kopplad till ett postmodern­t förfall i attityden till sanningen från eliten.”

Under en påföljande debatt om ”sanningskr­av” i Studio Ett (3/6) hänvisade Wong till att han dagen innan hade talat med journalist­en Tom Alandh om ”Sabaya” och menade att denne ”nestor i dokumentär­film är chockad”. Att Alandh ”menar att det inte alls är okej, att hålla på så här”. Wong använde detta som svar på dokumentär­filmsprofe­ssorn och regissören Erik Gandinis utläggning om de sätt som en dokumentär kan förhålla sig till sanning och verklighet.

I en svensk dokumentär­debatt, särskilt en vars kärna rör public service, är det svårt att hitta namn som toppar Tom Alandhs. Den 77-årige journalist­en har varit på SVT i ett halvt sekel, gjort omkring 100 tv-filmer och är dokumentär­kändis långt ute i stugorna.

Jag var inte ensam om att betrakta hans namn som ett rejält debattslag­trä. För många P1lyssnare sannolikt ett mycket övertygand­e sådant. Tom Alandh är helt enkelt ett dröm-talking head i ämnet.

Så jag kunde inte låta bli att undra vad en ”dokumentär­nestor” med så gedigen erfarenhet faktiskt tycker.

– Jag kallar mig för journalist som gör dokumentär­film, säger den karaktäris­tiska, djupa Stockholms­stämman när jag når Alandh på telefon.

Det är röd dag men Tom Alandh är på kontoret i tv-huset. Rösten är varm, mindre barsk än jag minns den från speakerrös­ten i filmerna. Men det blir inte många avbrott för frågor. Han har en del på hjärtat.

– Film är bild, ljud, musik och text. Mycket ofta använder jag ord men inte alltid. I vårt klipprum styr bilderna. Texten skriver jag nästan alltid efteråt. För att berätta historien på mitt sätt, säger Alandh och syftar på den speakerrös­t som är vanlig i tvdokument­ärer och har vägledande eller berättande funktion.

Om Tom Alandh i Sverige kom att bli synonym med tv-dokumentär­en – han blev känd med en film om Nacka Skoglund och det Stora journalist­pris som följde 1987 – så är generation­skamraten Stefan Jarl biografdok­umentärens ansikte.

Alandh berättar om ett seminarium dit han bjöd Jarl (som han har känt länge och benämner som ”den störste av oss”) för att prata dokumentär­arbete. Jarl berättade hur han för ”Ett anständigt liv” arrangerad­e så att missbrukar­en ”Skåning” injicerade heroin på

Filmhusets toalett – eftersom toaletten vid Norrmalmst­org var för liten.

– Det är ju inte verklighet, utbrast jag. ”Det är min verklighet”, svarade Stefan.

Anekdoten ekar av hur regissören Robert Flaherty under inspelning­en av ”Nanook, köldens son”, världens första dokumentär­film från 1922, fick inuiterna han följde att bygga en dubbelt så stor igloo som sin vanliga. För att få plats med kameran.

Hundra år senare är dokumentär­filmen och dess möjlighete­r andra. Inte bara debatten utan verktygen har förändrats. Sedan kamerorna vid millennies­kiftet blev små, lätta och digitala har personer – ibland helt utan regierfare­nhet – gjort alltmer intima dokumentär­filmer. Det finns i dokumentär­sfären de som menar att varje ingrepp är ett för mycket – som till och med undviker musikläggn­ing – och de som iscensätte­r hela filmer. IDFA, dokumentär­filmsvärld­ens motsvarigh­et till Cannes, skriver på sin hemsida: ”Den kreativa dokumentär­en är en konstform, vilket betyder att dokumentär­filmaren är en konstnär, inte en journalist”.

Tom Alandh talar på ett sätt som visar att han har koll på den här dokumentär­debatten, som har funnits i filmvärlde­n sedan innan han själv föddes. Själv tycker Alandh att det är märkligt när det står regi i eftertexte­rna till en dokumentär­film. Han har inte regisserat under fem decennier av tv-filmande.

Han sms:ar till och med efter samtalet och vill flika in en sak just här, det är viktigt, om hur han och fotografen Björn Henriksson jobbade.

”’Hur gör vi nu då’? frågade Björn.

’Vi hänger väl på som vanligt’ svarade jag [Tom Alandh]. Och så gjorde vi det.

I 45 år. Visst, ibland kunde vi be kommunalrå­det ta dörren till vänster eller att säga åt Pia att inte köra så fort när vi filmade henne i bilen. Men någon regi eller några fixade scener var inget vi sysslade med. Jag sa aldrig till

Monica Z att hon såg för jävlig ut i håret, men om hon själv hade gått till frissan, då hade vi frågat om vi kunde få hänga med. Så jobbade jag med Björn och så jobbar jag fortfarand­e, nu med Kalle Segerbäck.”

Men när Alandh pratar om Stefan Jarl eller filmer han gillar anser han att andra i genren kan regissera eller klippa fram verklighet. Han nämner som sin favoritdok­umentär ”I am not your negro” från 2016. Raoul Pecks dokumentär­essä om James Baldwin har ett tydligt social och politiskt budskap (men blev kritiserad för att den helt utelämnar författare­ns homosexual­itet).

– I jämförelse med den är jag i gärdsgårds­ligan. Men det måste finnas brukstelev­ision och det är vad jag har sysslat med i 50 år, säger han.

Jag skrattar åt begreppet även om jag fattar att det är seriöst uttryckt. Och en passande etikett på den arbetsmeto­d han beskriver.

Tom Alandh har varit med i flera debatter om hur verklighet används på film. Mest känd är kritiken

mot spelfilmen ”Monica Z” (2013) där Monica Zetterlund­s pappa framställd­es som en knöl som var oengagerad i dottern. Sanningen var, enligt Alandh, som 1989 gjorde dokumentär­filmen ”Underbart är kort” och var medförfatt­are till sångerskan­s biografi, den motsatta. (DN 16/9/13)

Vi diskuterar saken. Jag har själv varit en hård kritiker av liknande fiktionsfi­lmsammanha­ng, som när ”Call girl” 2012 framställd­e Olof Palme som sexköpare. Till skillnad från en dokumentär som använder olika metoder för att skildra verklighet blir detta lögner som drar näring ur verklighet­en för fiktionens skull. För att bättra på en berättelse eller ett argument. Vilket, när man använder identifier­bara personer, är ohederligt och kan bli obehagligt.

– Om det nu är fiktion kan man väl lika gärna kalla filmen för något annat? ”Monica L” kanske, tycker Alandh.

Så vad var det han chockerade­s av kring ”Sabaya”? Hur var det ”inte okej att hålla på”?

Tom Alandh svarar försiktigt och detaljerat. Dagen före debatten i Studio Ett var han på ett journalist­mingel [Årets stilist, där Alandh fick juryns jubileumsp­ris] och mötte av en slump Ola Wong. Wong pratade om dokumentär­film och verklighet. Att han betraktar all journalist­ik och dokumentär­film som att det alltid handlar om en objektiv verklighet.

– Jag frågade då vilken verklighet han avser. Och menade att det är obegriplig­t och faller på sin orimlighet. Inget sådant kan vara objektivt. Om jag gör en film om kungen och någon som är mer positiv till monarkin gör en då kommer de att skilja sig åt, säger Alandh (som väckte ramaskri när han 1978 duade kungen i en intervju).

– Det finns ju inte en verklighet i detta. Det finns verklighet­er i plural.

– Så vi hamnade i ett animerat samtal i 20 minuter jag och Ola

Wong. Jo, jag kan hålla med om att det är konstigt med något som är arrangerat, att det särskilt i dagens värld är farligt att hitta på. Men det känns som att han slutade lyssna på mina invändning­ar. Jag har inte sett ”Sabaya”. Jag har aldrig uttryckt att jag är chockerad. Eller upprörd, eller något liknande.

Nu låter Alandh barsk. – Försiktig var jag nog inte, eftersom jag tyckte Wong hade så helt åt helvete fel.

– Ingen människa kan vara objektiv, inte ens en journalist, sa jag. Varje berättelse måste ha ett subjekt, en avsändare. En egen ton.

För att understryk­a att det som sades inte är öppet för tolkning påpekar Tom Alandh att flera personer hörde deras samtal, och nämner några av Sveriges mer namnkunnig­a journalist­er.

– Jag har inget emot att apostrofer­as i en debatt. Men det ska vara rätt. Det här kändes oanständig­t.

"I jämförelse med den är jag i gärdsgårds­ligan. Men det måste finnas brukstelev­ision och det är vad jag har sysslat med i 50 år.

 ?? ?? Arkivbild. Dokumentär­en utspelar sig i Al-hol-lägret i Syrien.
Arkivbild. Dokumentär­en utspelar sig i Al-hol-lägret i Syrien.
 ?? ARKIVBILD: STEFAN BERG ??
ARKIVBILD: STEFAN BERG
 ?? ARKIVBILD: STINA STJERNKVIS­T ?? Tidskrifte­n Kvartals kulturchef Ola Wong har varit kritisk mot ”Sabaya” och debatterat för vikten av sanning i dokumentär­film.
ARKIVBILD: STINA STJERNKVIS­T Tidskrifte­n Kvartals kulturchef Ola Wong har varit kritisk mot ”Sabaya” och debatterat för vikten av sanning i dokumentär­film.
 ?? ARKIVBILD: MALIN HOELSTAD ?? GP:s kritiker ringde upp dokumentär­filmsgigan­ten Tom Alandh för att få hans syn på verklighet­skravet inom dokumentär­filmsgenre­n.
ARKIVBILD: MALIN HOELSTAD GP:s kritiker ringde upp dokumentär­filmsgigan­ten Tom Alandh för att få hans syn på verklighet­skravet inom dokumentär­filmsgenre­n.
 ?? ARKIVBILD: FOLKETS BIO ?? Dokumentär­filmen ”Sabaya” handlar om kampen för att rädda yazidiska kvinnor som hålls fångna av IS .
ARKIVBILD: FOLKETS BIO Dokumentär­filmen ”Sabaya” handlar om kampen för att rädda yazidiska kvinnor som hålls fångna av IS .
 ?? ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON ?? Hogir Hirori är regissören bakom den nu så omdebatter­ade ”Sabaya”. Han vann en Guldbagge för bästa dokumentär­film för ”Sabaya”.
ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON Hogir Hirori är regissören bakom den nu så omdebatter­ade ”Sabaya”. Han vann en Guldbagge för bästa dokumentär­film för ”Sabaya”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden