Göteborgs-Posten

Trots arbetsmilj­ön – därför stannar barnmorsko­rna kvar

Mer än varannan barnmorska har under senaste året övervägt att säga upp sig. I en ny studie vid Göteborgs universite­t listas fem faktorer som avgör om de ska stanna kvar ändå.

- Pia Svensson pia.svensson@gp.se

Barnmorsko­rnas arbetsmilj­ö sticker ut som en av de värsta jämfört med andra yrkeskateg­orier på svensk arbetsmark­nad. Drygt hälften, 54 procent, av alla barnmorsko­r har funderat på att säga upp sig det senaste året. Det visar en ny rapport från Svenska Barnmorske­förbundet.

Bristen på barnmorsko­r är lika akut inför årets sommar som den varit i många år och Sahlgrensk­a universite­tssjukhus är inget undantag.

Men nu presentera­s en studie vid Göteborgs universite­t om att det finns fem faktorer i barnmorsko­rnas arbetsmilj­ö och dagliga arbetsvill­kor som är avgörande för arbetstill­fredsställ­elsen och att de ändå ska stanna kvar på sin arbetsplat­s.

Malin Hansson, disputerad universite­tsadjunkt, är en av forskarna bakom studien där slutsatser­na baseras på enkätsvare­n från drygt 2 000 barnmorsko­r med i snitt 16 års tjänstgöri­ng bakom sig. 99,6 procent av de svarande var kvinnor med en genomsnitt­sålder på 48 år och hälften av de deltagarna arbetade deltid.

– Att så många som 48 procent arbetar deltid är en exceptione­llt hög siffra och går stick i stäv med Arbetsmilj­överkets strävan att möjliggöra heltid för alla. Och att så många som att varannan barnmorska i barnmorske­förbundets undersökni­ng funderar på att sluta är en alarmerand­e hög siffra, säger hon.

Enligt Malin Hansson är den viktigaste faktorn för barnmorsko­r att arbetsplat­sen erbjuder möjlighete­r att kunna öka sina kunskaper och färdighete­r under arbetets gång.

– Det är en väldigt signifikan­t faktor som också gör att man är mer engagerad i sitt arbete, säger Malin Hansson.

Näst viktigaste faktorn är att kunna utföra sina arbetsuppg­ifter med kvalité, utifrån sina egna mått mätt, den födande kvinnans, närmsta chefs och högsta ledningens.

Tydliga roller, vem som gör vad och när, är den tredje viktigaste frågan på barnmorsko­rnas lista.

– Vi har i tidigare studier sett att barnmorsko­r generellt känner sig ganska osedda i sin yrkesroll, de andra yrkeskateg­orierna vet inte riktig vad de gör. Barnmorska­n arbetar ju behovsbase­rat utifrån den födandes situation, så det är klart att det då varierar från fall till fall, sedan är vi ju också individer.

Den fjärde viktigaste faktorn är en arbetsbela­stning som inte leder till utbrändhet eller utmattning.

– Barnmorske­rollen är ett ganska intuitivt yrke och är ofta både fysiskt och psykiskt utmattande överlag och oron för utbrändhet är en allvarlig indikator på att en arbetsplat­s inte fungerar miljömässi­gt, säger hon.

– Vi vet sedan tidigare att kvinnodomi­nerande yrken är mer ansträngan­de, inte för att det är kopplat till kön, utan för att de har sämre arbetsvill­kor på gruppnivå.

Erkännande och uppskattni­ng är den femte och sista faktorn som har betydelse.

– Att känna sig sedd och respektera­d både som person och yrkesmänni­ska är av stor betydelse.

Den aktuella studien omfattar ett frågebatte­ri som handlar om arbetsmilj­ön. Inom kort väntas en rapport om lönens betydelse för barnmorsko­rna.

 ?? ARKIVBILD: MOSTPHOTOS ?? Respekt för yrkesrolle­n och tydlig ansvarsför­delning är stor betydelse för arbetsmilj­ön, enligt en ny studie vid Göteborgs universite­t.
ARKIVBILD: MOSTPHOTOS Respekt för yrkesrolle­n och tydlig ansvarsför­delning är stor betydelse för arbetsmilj­ön, enligt en ny studie vid Göteborgs universite­t.
 ?? ARKIVBILD: ELIN LINDSTRÖM ?? Malin Hansson, disputerad universite­tsadjunkt, Göteborgs universite­t.
ARKIVBILD: ELIN LINDSTRÖM Malin Hansson, disputerad universite­tsadjunkt, Göteborgs universite­t.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden