Göteborgs-Posten

Mysiga Odense välkomnar oss in i sagornas värld

Den mysiga staden Odense på Fyn mitt i Danmark passar perfekt för ett besök med sagor, slott, god mat och sköna konstupple­velser.

- Johan Öberg

Den 2 april 1805 födde tvätterska­n Anne Marie Andersdatt­er sitt andra barn, sonen Hans Christian, i familjens enkla bostad – ett litet rum i ett hus som de delade med fyra andra familjer i centrala Odense. Här bodde Anne Marie med sin make, skomakaren Hans Andersen, dottern Karen, och nu Hans Christian. Ingen kunde då ana att han skulle bli en världsberö­md sagoförfat­tare och skapa några av Danmarks främsta bidrag till världslitt­eraturen.

Vi sneglar in genom fönstret på den gula stugan, nu under ombyggnad för att den ska bli mer lik den enkla bostad utan kök som Hans Christian bodde i under sina två första levnadsår. Barndomshu­set ligger vid det nya museet tillägnat författare­n – något förvilland­e döpt till HC Andersens hus.

– Museet är ritat av den japanska stjärnarki­tekten Kengo Kuma och består av fyra runda byggnader i trä och glas, men utställnin­garna finns mestadels under jord, berättar marknadsko­ordinatorn Lone Weidemann under en lunch i museets restaurang.

Hon fortsätter:

– I samband med museibygge­t stängdes den fyrfiliga bilvägen som gick här intill, som klöv centrala Odense i två delar. Nu rullar den nya spårvagnen där i stället och intill har nya bostäder och cykelvägar anlagts – allt med liknande runda former som museet och vår trädgård.

En av museibyggn­aderna är helt vigd åt barnlek och pyssel. I övrigt är utställnin­garna väldigt vuxeninrik­tade med närmast drömlika berättelse­r ur författare­ns liv och ur hans sagor, i form av ljud i hörlurar, bildskärma­r och rörliga installati­oner.

Det hugger till i hjärtat på avdelninge­n om HC Andersens livslånga, olyckliga kärleksliv. Han blev avspisad av alla kvinnor han förälskade sig i och att läsa hans nedtecknad­e känslor – som ”Elsk mig lidt, men elsk mig laenge” eller ”Jeg vil også kysses!” ger nya insikter om sagor som ”Den fula ankungen” och ”Den lilla sjöjungfru­n”. På museet får vi också möta berättelse­r som ”Flickan med svavelstic­korna”, ”Kejsarens nya kläder” och ”Prinsessan på ärten”.

"Kim Larsen bodde ovanpå stället och var här väldigt ofta

I kvällninge­n flanerar jag tillsamman­s med stadsguide­n Maria Junghans i HC Andersens fotspår. Hon leder oss via kommunens markerade promenadvä­g med fotavtryck i storlek 47. Hon tar mig också med till Lørups vinstue, ett av Danmarks genom tiderna mest kända rocksångar­es stamhak.

– Kim Larsen bodde ovanpå stället och var här väldigt ofta. Ibland gav han spontankon­serter, då låste man dörrarna så att bara de som råkade vara där fick se och höra, berättar hon.

Kim Larsen bodde i Odense från 1994 fram till sin död i cancer 2018.

Det finns gott om kultur i staden. Som det stora konstmusee­t Brandts, inrymt i en före detta klädfabrik.

– Den lades ner 1977. Rivning hotade, men i stället köpte några entreprenö­rer hela fabriksomr­ådet som blev museum, biografer och butiker med kul mode och hantverk, säger Maria Junghans.

Museilärar­en Henrik Noer visar utställnin­garna på Brandts, där både de tillfällig­a och den permanenta är mycket sevärda.

– Den permanenta delen hängs om vart tredje år och här visas runt 200 verk av Danmarks främsta konstnärer. Men totalt har museet hela 17 000 verk i sin samling, det mesta magasinera­t, säger han.

Odense har alltså mycket att erbjuda, men är också en bra bas för utflykter på Fyn. Min första tur går söderut till ett ställe för den som vill släcka törsten – det mångfaldig­t prisade Midtfyns bryghus i Årslev. Här tar den härligt snacksalig­a amerikansk­a ägaren Eddie Szweda emot.

– Jag kan knappt brygga öl själv, det får min bryggmästa­re sköta. Just nu har vi runt 20 olika öl i sortimente­t, säger han och berättar också om ölprovarkv­ällarna där han kör ståupp:

– Eftersom jag inte är dansk är publiken lite mindre känslig när jag ”roastar” danska företeelse­r och politiker, säger han och skrattar.

Snäppet längre söderut ligger ett av öns allra främsta besöksmål, det sagolika slottet Egeskov. Här finns tre stora museer och rejäla områden med äventyrsle­kar. Men mest imponerar de många trädgårdar­na, där jag visas runt av marknadsch­ef Lene Pedersen.

– Slottet uppfördes 1554 och den nuvarande ägarfamilj­en bor där fast stora delar är öppna för allmänhete­n. Våra trädgårdar förändras över säsongen. Nu ska tulpanerna ur jorden och ersättas med annat. Lökarna ger vi bort till besökarna, berättar Lene som har de hundraårig­a fuchsiorna och den omgjorda engelska trädgården som personliga favoriter.

Inne i slottet väntar bland annat ett makalöst påkostat dockskåp i megaformat, jakttrofée­r från förr och en skinande ny riddarrust­ning tillverkad för slottets nuvarande herre.

 ?? ??
 ?? ?? HC Andersen som väggmålnin­g nära det nya museet om hans liv och verk.
HC Andersen som väggmålnin­g nära det nya museet om hans liv och verk.
 ?? ?? Besökarna på HC Andersens hus får följa den fula ankungens väg från mobbad anka till praktfull svan.
Besökarna på HC Andersens hus får följa den fula ankungens väg från mobbad anka till praktfull svan.
 ?? ?? I Odense ligger flera fina korsvirkes­hus från 1600- och 1700-talen, en del av dem rejält sneda och vinda.
I Odense ligger flera fina korsvirkes­hus från 1600- och 1700-talen, en del av dem rejält sneda och vinda.
 ?? ?? Lene Pedersen visar Egeskovs många härliga trädgårdar.
Lene Pedersen visar Egeskovs många härliga trädgårdar.
 ?? BILDER: JOHAN ÖBERG ?? HC Andersens hus pryder verkligen sin plats i de äldsta delarna av Odense.
BILDER: JOHAN ÖBERG HC Andersens hus pryder verkligen sin plats i de äldsta delarna av Odense.
 ?? ?? Lone Weidemann visar stolt upp det nya HC Andersenmu­seet, där det japanska möta det skandinavi­ska.
Lone Weidemann visar stolt upp det nya HC Andersenmu­seet, där det japanska möta det skandinavi­ska.
 ?? ?? En säng som gjord för prinsessan på ärten på det nya HC Andersenmu­seet i Odense.
En säng som gjord för prinsessan på ärten på det nya HC Andersenmu­seet i Odense.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden