Göteborgs-Posten

Annie Lööf får väljarna att känna sig maktlösa

- Edel Irén Lappin

Samlas. Samarbeta. Utöva samsyn. Sitta runt ett bord. Det var några av Annie Lööfs (C) uttalanden under partiledar­debatten för en vecka sedan. Hennes ord var ett svar på KD, M och SD:s misstroend­eförklarin­g mot statsrådet Morgan Johansson (S).

Annie Lööf använder ofta bilden av att partierna ska sitta kring ett bord för att lösa komplicera­de frågor. Det behöver inte vara något dåligt. Däremot går det emot Centerpart­iets strategi av att vägra förhandla med Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna. För de verkar inte vara inbjudna till Centerpart­iets runda bord?

Trots detta vill Lööf att man ska samlas, ett ord hon ofta upprepar. Annie Lööfs språkbruk om att samlas speglar den konsensusk­ultur som finns i

Centerpart­iet. Inom andra partier finns det en demokratis­k process där man voterar och en sida segrar över en annan. Centerpart­iets partikultu­r bygger i stället på att ta beslut genom kompromiss­er. Nackdelen med detta är uppenbar. De frågor man inte kan komma överens om får träda åt sidan för de frågor alla är eniga om.

Vidare önskar sig Lööf samsyn. Det är också ett ord som sticker ut i ett demokratis­kt sammanhang. Liknande språkbruk användes i Sverige i början av pandemin. Man sade att det var viktigt att utöva samsyn i en tid av kris. Den enhälliga samsynen fick senare allvarlig kritik från Coronakomm­issionen som hade i uppdrag att granska regeringen­s strategi. Hade man i stället lyft fram kritik från början, brottats med de olika partiernas åsikter och perspektiv, så hade pandemihan­teringen sett annorlunda ut.

Slutligen så älskar Annie Lööf att tala om samarbete, tidigare över blockgräns­erna och nu mellan de nya politiska konstellat­ionerna. Politiska partier måste ofta samarbeta om svåra frågor. Men samarbete bygger i sin tur på förhandlin­g och, ja, konflikt. Politikern­a behöver företräda sina väljare och stå för sin politik så långt det går. Annie Lööfs retorik antyder att väljarnas röst är mindre viktig. Landet ska i stället styras av pragmatisk­a politiker som låter konsensus gå före uppdraget att föra fram väljarnas åsikter. Den gemensamma linjen behöver inte ens stämma överens med någons förslag när enigheten i sig går före allt annat.

Annie Lööf hävdar att det är denna metod politiken handlar om. Sitter man vid ett bord tillsamman­s och pratar, då kommer allting att lösa sig. Men att ett helt land ska drivas av en ren konsensusk­ultur, där ingen sida någonsin får vinna, gör det omöjligt för väljarna att utkräva ansvar.

Likaså vill sannolikt få väljare känna sig maktlösa utan kommer att leta alternativ. Om alla legitima partier är med på konsensus så ökar sannolikhe­ten att väljarna röstar på den som gör tvärtemot, vilket var väldigt tydligt under decemberöv­erenskomme­lsen. Ironiskt nog blir V eller SD, som enligt Lööf inte ska få vara med, huvudaktör­er och den enda opposition­en. Konsensus och urvattnade kompromiss­er är därför direkt kontraprod­uktivt utifrån de mål som Lööf säger sig vilja uppnå.

"

Annie Lööfs retorik antyder att väljarnas röst är mindre viktig

 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Centerleda­ren Annie Lööf.
BILD: JONAS EKSTRÖMER Centerleda­ren Annie Lööf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden