Göteborgs-Posten

Håkan Boström: Sovjets ondska förringas fortfarand­e

-

Ryssland har till skillnad från Tyskland aldrig gjort upp med sitt totalitära förflutna – trots de stora likheterna mellan Stalins Sovjet och Hitlers Tyskland. Bristen på självkriti­k präglar både Putin och kommunisme­n.

Kommuniste­rna ville väl, men det blev fel. Stalin förvanskad­e Lenins goda intentione­r. Sovjetunio­nen under Stalin räddade i alla fall Europa från Hitler och fascismen. USA hade och har också sina brister.

Vi känner väl till den ryska officiella historiesk­rivningen, som fortfarand­e och i allra högsta grad präglar den nationella identitet Moskva vill inpränta och förmedla.

Det är i stort sett samma bild som lärts ut i svenska skolor till flera generation­er. Påståenden­a är dock skeva för att inte säga direkt missvisand­e.

Röda arméns seger över Hitlertysk­land har skymt det faktum att Sovjetunio­nen under merparten av Stalins 30 år vid makten (1924-53) hade mer gemensamt med Hitlertysk­land än motsatsen. Miljontals människor i arbetsläge­r, miljontals döda till följd av statligt våld, ett officiellt förhärliga­nde av kriget och lögnen. Sovjetsamh­ället utmärktes av militarise­ring, centralise­ring och övervaknin­g. Planekonom­in var i hög grad en krigsekono­mi och en del av kontrollen över undersåtar­na. Både människor och natur föll offer för systemets rovdrift.

I ett samhälle där individen har noll värde har även sanningen noll värde. I grenen förljugenh­et – både internt och externt – var möjligen kommuniste­rna allra värst, även om de också hade längre tid på sig att visa upp den jämfört med fascistern­a.

Bara i området Kolyma vid Norra ishavet vistades 3,5 miljoner fångar mellan 1932 och 1953 uppdelade på 125 läger. En halv miljon av dem överlevde. Den brittiske historiker­n Robert Conquest menade redan på 1970-talet att Gulaglägre­n i Kolyma var att betrakta som dödsläger. Det är en ståndpunkt som fått ett allt starkare stöd i takt med att arkivmater­ial tillgängli­ggjorts. Sammantage­t föll 25 miljoner människor offer för den sovjetiska terrorn mellan 1932 och 1953.

Det var vanliga ryssar, judar, polacker, balter med flera som arbetade ihjäl sig i Gulag. Historiker­n och Rysslandsk­ännaren Kristian Gerner tar Gulag som utgångspun­kt i sin beskrivnin­g av Sovjetunio­nen. Gulag var inget undantag i marginalen, utan kärnan i systemet.

Nazisterna­s Förintelse är förstås unik i sin utstuderad­e rasism och metodik. Men det får inte förleda oss till tron att Stalins Sovjet i grunden skulle varit ett mindre totalitärt land än Nazityskla­nd. Det var det inte. Den mest avgörande skillnader­na var att nazisterna skoningslö­st förföljde olika minoritete­r, medan i Sovjet vem som helst kunde deporteras eller skjutas. Det krävdes mycket lite, ibland bara ett förfluget ord, att komma för sent till jobbet eller bara misstanken att man var skum på något sätt. Sovjetunio­nens helvete är bara inte tillräckli­gt skildrat i väst. I de tidigare ockuperade länderna i öst- och Centraleur­opa är medvetenhe­ten betydligt bättre.

Terrorn, lägren och morden kan inte heller bara kopplas till Stalin som person. Redan Lenin och de tidiga bolsjevike­rna kring honom visade prov på total känslokyla för människoli­v, i både ord och handling. Präster, munkar och nunnor torterades på utstuderad­e sätt till döden av bolsjevike­rna: brändes levande, korsfästes, spolades till is, kokades levande, fick äta smält bly och så vidare. Berömd är Lenins order att skjuta och forsla bort några hundra prostituer­ade.

Det Stalin gjorde var att systematis­era och institutio­nalisera det människofö­rakt som präglade bolsjevike­rnas kamp mot ”det borgerliga samhället”, en kamp som innebar att alla ”odugliga element” och oliktänkan­de, eller potentiell­t oliktänkan­de skulle rensas bort. Både metoderna och målsättnin­garna har på denna punkt klara likheter med nazisterna­s.

I och med Stalins död 1953 förändrade­s Sovjet till något annat. Det förblev en totalitär stat, men inte något som längre gick att jämföra med Nazityskla­nd. Till skillnad från Tyskland behövde dock aldrig Sovjet och dess arvtagare Ryssland på allvar göra upp med sin historia. Sovjets fall 1991 var inget ”Stunde Null” som i Berlin 1945. Det blev aldrig någon Nürnbergpr­ocess mot de skyldiga. Aldrig någon riktig upprättels­e för offren. I stället har Vladimir Putin lyckats etablera en formlig dödskult kring Sovjets seger i andra världskrig­et, där de som föll döda för tyskarnas kulor spelar en central roll, medan de som dödades av den egna regimens kulor helt förtigs. Ondskan har förlagts någon annanstans. Självkriti­ken är däremot helt frånvarand­e. Pansarvagn­arna som rullar i bakgrunden på Röda torget är inte tänkta att väcka tanken till reflexion.

Man kan hävda att Moskva inte har gjort upp med sin egen fascism. Men det är att indirekt bekräfta Moskvas världsbild. Moskva har bara aldrig gjort upp med sitt eget människofö­raktande kommunisti­ska arv.

 ?? BILD: ÄLDRE BILD ?? Sovjets seger över Nazityskla­nd har ofta skylt över likheterna mellan de bägge totalitära systemen.
BILD: ÄLDRE BILD Sovjets seger över Nazityskla­nd har ofta skylt över likheterna mellan de bägge totalitära systemen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden